Video: Islandske Brim’s nye grønlandske fabriks- og fryse-trawler

Video: Islandske Brim’s nye grønlandske fabriks- og fryse-trawler

Nybygningen af den grønlanske fabriks- og frysetrawler »Ilivileq«, der i sin tid oprindeligt blev bestilt af islandske HB Grandi, som erstatning for en eller flere af firmaets ældre fabrikstrawlere, er nu leveret fra det spanske værft Astilleros Armón-yard.

Således har det 81,80 meter lange og 17 meter bredde fabriks- og frysetrawler »Ilivileq«, fået en 5400kW Bergen Diesel hovedmotor, med elektriske Vinsjer, der under hele processen af skibets design, har fokuseret på energibesparelser og driftøkonomi.

Mens nybygningen af den topmoderne trawler langsomt tog fart i Spanien, ændrede der sig meget undervejs hos HB Grandi i Island, efterhånden som nye ejere kom til og ændringer i ledelsen også løbende gav firmaet et andet fokus, med blandt andet ændring af navnet til Brim hf. Dette indebar også ændringer i forudsætningerne for det endnu ikke færdigbyggede fartøj og fremtiden syntes en overgang temmelig usikker.

Nu er usikkerheden ovre for det norsk designet fartøj af Kongsberg Maritime (tidl. Rolls Royce design) og det nye og meget moderne samt sofistikerede fabriksskib, har nu har fundet sin løsning, med ejerskabet flyttet til det 100 procent Brim-ejede datterselskab i Grønland.

Således er det 81,80 meter lange og 17 meter bredde fabriks- og frysetrawler »Ilivileq«, fået en 5400kW Bergen Diesel hovedmotor, med elektriske Vinsjer, der under hele processen af skibets design, har fokuseret på energibesparelser og driftøkonomi. Desuden har trawleren et nedkølede fiskerum med en kapacitet til ca. 1000 ton frossen produktion. Fabriksdækket kan klare en produktion på cirka 150 tons pr. Dag, hvor fraskær og fiskeaffald kan udnyttes til fiskemel ombord.

»Ilivileq« blev i sidste uge under en spansk ceremoni, overdraget til skipper Páll Thórir Rúnarsson og styrmand ombord, Guðmundur Kristján Guðmundsson, der efterfølgende sejlede trawleren til Reykjavík på kun 5 dage.

Skriv et svar