DTU Aquas havforskningsskib Dana var i september 2012 på en anderledes ekspedition med et lidt usædvanlig formål, ”Greenland shark cruise 2012”, havde chartret skibet til turen og var i Østgrønland for at fange grønlandshajer.
Fra det 500 meter dybe og iskolde Ammassalik Fjord, fangede man hajerne på langline. Hajer som var helt op til 3,6 meter lange og som havde en vægt på 450 kg. Hvilket ca. er det halve af hvad hajerne i disse dybe grønlandske fjorde kan blive. Grønlandshajen (Somniosus Microcephalus) er også kendt under navnet havkal eller havkarl, kan blive helt op til 6,4 meter lange og veje mere end et tons samt nå en ikke ubetydelig alder på – ja 200 år eller mere.
Hajer der findes i de grønlandske farvande, bliver ekstremt gamle, og de er en hidtil fuldstændig overset art i det arktiske økosystem. Ekspeditionen var da også financieret fra flere sider, blandt andet Dansk Center for Havforskning og Kommissionen for Videnskabelige Undersøgelser i Grønland m.fl
Målet med ”Greenland Shark Cruise 2012” var, at forskere fra Danmark, Norge, USA, Canada, New Zealand og Japan skulle fange og undersøge grønlandshajens fysiologi og ”lede” efter en mulig forklaring på blandt andet dens jagtegenskaber. De fanger torsk, hellefisk og sæler i stor stil, men man ved ikke, hvordan den fanger disse byttedyr. For når grønlandshajen hives op fra dybet på en langline er den ekstrem doven og sløv, og man kan sågar være i tvivl, om hajen overhovedet er i live.
Ikke alle hajer måtte lade livet, seks af hajerne blev sluppet fri igen, denne gang med en satellit-sendere monteret på ryggen. Satellit-senderne skulle måle dybde, position og temperatur i op til et halv til et helt år. Data herfra danner grundlag for en større viden om grønlandshajen.