De blåfinnede tun har ellers i de seneste par uger trukket store overskrifter i hele landet, men sent lørdag eftermiddag skete der noget på Øresund, som en havbiolog ved Øresundsakvariet, ikke er bleg for at kalde en decideret sensation, overfor Avisen Danmark.
Selv skriver Øresundsakvariet på deres facebook-side, at på dagen, hvor vi fejre naturens dag, sker det med en helt særlig observation af denne nordlige døgling (næbhval). Som både er set igår og idag i den nordlige del af Øresund, ud for Helsingør.
Akvariet skriver videre, at hannerne er noget større end hunnerne. Døglingen har en høj pande og et delfinagtigt næb. Særlig på udvoksede hanner er panden hvid. Deres farve ændre sig med alderen. Mens de yngre dyr er brunfarvet, har de ældre dyr gullig-brun farve.
Døglingen lever normalt i områder i det nordlige Atlanterhav og ned til Azorerne. Den lever overvejende på det åbne hav og kan dykke ned til en dybde på ca. 1 kilometer. Den ses kun sjældent i nærheden af kysterne, hvorfor den er blevet noget af en sensation her mellem kysterne af Danmark og Sverige.
Den søger sin føde, som primært er blæksprutter, på meget dybt vand og kan holde vejret 2 timer under vandet. De lever i mindre flokke, mest almindeligt i flokke på omkring 10 hvaler.
Om sommeren søger næbhvalen de koldere områder i nord og om efteråret trækker de modsat længere mod syd.
Døglingen hører hverken hjemme i Nordsøen, Øresund eller Østersøen, men det er tidligere set at enkelte individer har forvildet sig hertil. Sidst der blev set en døgling (næbhval)var i Øresund tilbage i 2000.
Se et lille videoklip af næbhvalen her
Kilde: Øresundsakvariet