Hvorfor nedsættes kvoten, når der er mange fisk i havet, og hvorfor bruges forsigtighedsprincippet..
Sildefiletfabrikken i Gilleleje er presset i bund – så meget at ledelsen i september måned skrev en række konkrete spørgsmål til Fødevareminister Eva Kjer Hansen. Her 6 uger senere er der indløbet svar. Fiskerforum.dk har fået indblik i korrespondancen og viderebringer her nogle spørgsmål og svar.
Baggrunden for fabrikken henvend-else var et aktuelt 2010 oplæg til kvotenedsættelse af sild i Vestlige Østersø på ca. 30%.
Benny Christensen, der er direktør for Filetfabrikken, opfordrer i brevet ministeren til at arbejde for at forbedre kvaliteten af det vand, som fisken skal leve i, frem for at vælge den lette løsning med kvotenedskæringer.
I den forbindelse spørger fabrikken ”Har man undersøgt, hvorfor fiskeyngelen ikke overlever, da gydemassen er stabil….”
Til det spørgsmål svarer Eva Kjer Hansen, efter at have rådført sig med DTU-Aqua bl.a. ”…..det er i flere undersøgelser blevet konkluderet, at der kun er en svag sammenhæng mellem rekruttering af sild til bestanden og den gydebiomasse, der har produceret den. Gydebiomassen har været relativ stabil, men forventes at falde, når den stærke 2003 årgang er opfisket. De seneste års tydelige nedadgående trend i rekrutteringen er således sandsynligvis bestemt af ugunstige klimaforhold for sildelarverne”
Videre spørger fabrikken hvordan det kan være, at optælling af fisk i havet altid foretages på baggrund af forsigtighedsprincippet og ikke på baggrund af faktiske oplysninger.
Dertil svarer ministeren at princippet er fastlagt i EF rådsforordningen og ”…..Forsigtighedstilgangen anvendes i forvaltningen af fiskebestandene, fordi fravær af fuldstændige videnskabelige data ikke bør benyttes som årsag til at udskyde eller ikke udføre en handling, der har til hensigt at bevare arterne. Sagt på en anden måde er fastsættelsen af de maksimale årlige fiskekvoter og bestemmelse af, om en bestand er inden for sikre biologiske grænser behæftet med usikkerhed. Forsigtighedsprincippet kræver, at der tages højde for denne usikkerhed, når bestandene forvaltes. Det overordnede mål er at kunne udnytte fiskerimulighederne således, at vi på langt sigt opnår det størst mulige bæredygtige fiskeri.”
Hvorfor udvides områderne, hvor der ikke må fiskes.
”Hvordan kan det være, at man laver store fredede områder i havet, hvor fiskeriet ikke må foregå, samtidig med at man bruger store områder til vindmølleparker, olieboringer, broer…..?”
Ministeren svarer: ”… at havet ikke blot er arbejdsplads for fiskerne. Danmark er bl.a. gennem internationale konventioner forpligtet til at beskytte visse naturområder, herunder også områder i havet. Samtidig er der de seneste år blevet mere og flere aktiviteter på havet. I regi af økonomi- og erhvervsministeriet pågår et igangværende arbejde med at udarbejde en integreret maritim politik, der har til formål at skabe et samlet billede af de maritimt rettede tiltag for alle aktører og processer med tilknytning til havet.”
Gilleleje fabrikkens ledelse spørger også om konsekvensanalyser for silde vandringerne gennem Øresund før/efter brobygningen.
Eva Kjer Hansen: ”I forbindelse med Øresundbroens opførelse foretog både ICES, DFU og det svenske Fiskeriverket undersøgelser af sildebestandene i Øresund-Kattegat både før, under og efter broens opførelse. Resultatet af undersøgelserne viste samstemmigt, at der ingen tydelige indikationer var på at vestlig østersøsilds vandring var påvirket af Øresundsbroen, men at en kortvarig og lokal effekt ikke kunne udelukkes…”