Undersøgelser har vist at den invasive art, sortmundet Kutling har rejer øverst på menukortet, og det kan i værste fald få alvorlige konsekvenser for fiskeriet efter rejer ved de danske kyster.
For kun 3 år siden opdagede man den Sortmundet Kutling ved Bornholm, og den har siden nærmest invaderet bælter og stræder og har spredt sig eksplosivt, specielt i de syddanske farvande.
Naturstyrelsen skriver i deres pjece, at en enkelt fisker omkring Falster, på nogle dage kan have op mod 1000 kg kutling med ind.
Med den massive tilvækst Sortmundet Kutling har haft de senere år, kan man kun frygte at spredningen vil fortsætte op gennem bælterne og op langs Kattegats kyster.
Nu har Naturstyrelsen sat ind med en kampagne, hvor der er sat fokus på den uønsket Kutling og da den nu er kommet for at blive, formuleres rådet i kampagne til ”If you can`t beat htem, eat them”.
Den meget velsmagende kutling, kan efter råd fra Naturstyrelsen tilberedes som nævnt nedenfor, god appetit.
Stegt sortmundet kutling med lun majssalat, bacon og nye kartofler.
Tilberedning – til 4 personer
16-20 hele sortmundet kutling alt efter størrelse og appetit
Salt
Lidt sukker
3-4 majskolber
2 løg
80 g. tørsaltet bacon
20 g. smør
2 hjertesalathoveder
1R60;2 bundt bredbladet persille
Havsalt og friskkværnet peber
2 spsk. æbleeddike
Olie til stegning
1 kg. nye kartofler
2 kviste løvstikke
1 fed knust hvidløg
Salt
Klip finnerne af fiskene, skar hovedet af og tag indmaden ud. Rens fisken for rester af indmad. Skyl fisken under den kolde hane for at fa det hele med. Dup fiskene tørre med et stykke køkkenrulle og krydder fiskene med salt og sukker.
Vask kartoflerne grundigt, kom kartoflerne i en gryde sammen med løvstikke, hvidløg og salt. Dak med vand og lad kartoflerne koge i 10 minutter. Sluk for gryden og lad kartoflerne trække i vandet i 5-10 minutter.
Skar majsene af kolberne. Pil løgene og skar hvert log ud i 8 bade. Skar baconen ud i små tern. Kom smør og bacon i en gryde eller sauterpande og sat den på komfuret. Lad baconen riste på middel varme, indtil den er let gylden. Tilsat løgene og lad dem sautere med i et par min., sa de bliver bløde og suger noget af fedtstof et til sig.
Skyl hjertesalat og persille og afdryp begge dele grundigt. Skar hjertesalaten ud i grove stykker og hak persillen.
Tilsat majsene til bacon og løgene – tjek, at løgene er more, inden du kommer majsene ned til dem – og lad majsene sautere med i ca. 30 sek., inden du tilsætter salat og persille. Sving det hele godt rundt og smag til med salt, peber og æbleeddiken til allersidst. Vend de sortmundet kutlinger i rugmel. Opvarm en pande med olie og steg de sortmundet kutlinger sprøde og gyldne på panden.
Anret den lune majsalat på en tallerken, fordel de stegte fisk ovenpå og pynt med blandede vilde urter med kartofler som tilbehør. Server gerne godt brod til.