Den britiske regering bliver opfordret til at ignorere ønsket om at fratage skotske fiskere’s kvoter til fordel for en enorm, udenlandsk ejet fabriks- og frysetrawler, der opererer fra en britisk havn.
Det er »Scottish Pelagic Fishermen’s Association« SPFA direktør Ian Gatt og »Shetland Fishermen’s Association« SFA direktør Simon Collins, der nu sammen offentligt går ud med et ønske om, på vegne af deres medlemmer, ikke at give efter for det »East Yorkshire-baserede« UK Fisherie’s ønske om flere kvoter – de mener det bør afvises.
I en kommentar til disse ønsker, fra det britiske fiskeriselskab, påpeger den adm. direktør for »Scottish Pelagic Fishermen’s Association«, Ian Gatt, at den godt 81 meter lange og kun 4 år gamle fryse- og fabrikstrawler »Kirkella« alligevel fisker langt fra de britiske kyster og især omkring det arktiske hav.
Med ombord har »Kirkella« en 30 mands stor besætning, der håndterer en topmoderne automatiserede forarbejdning af fisken, der kun 40 min. efter fisken er tacklet ombord, indfryses.
Kirkellas fangst siges at udgøre omkring en tolvtedel af den samlede mængde torsk og kuller, der leveres til britiske fiske- og chipbutikker.
SPFA direktøren Ian Gatt forklarer omkring den komplicerede kvotedeling, at »Kirkella« tidligere har fået kvoter af torsk fra Barentshavet, altid har kostet skotske fiskeres deres kvoter på blåhvilling og sej.
Derfor siger Gatt’s nej, for dette fartøj opererer ud fra den engelske havneby Hull, men ejes primært af hollandske og islandske interesser. Det drives stort set af en ikke-britisk besætning og den behandler sin fangst om bord.
»Alene i 2022 har ejerne allerede 6.550 tons torskekvote på Svalbard og en tilhørende 14% bifangstkvote samt 500 tons af Barentshavets torskekvote.
»For at sætte dette i perspektiv, så har hele den britiske flåde en torskekvote på 5.934 tons i år, hvoraf den skotske flåde har 3.500 tons,« siger Ian Gatt’s og understreger, at selv med disse tal, så ønsker man fra »Kirkella’s« side endnu flere kvoter fra Barentshavet – på bekostning af skotske kvoter.
Gatt’s tilføjede: »Heldigvis er Storbritannien nu en uafhængig kyststat og er nu ude af det bindende europæiske fællesskab, hvor man tidligere handlede skotske fiskekvoter væk for ingenting.
»Derfor er det bydende nødvendigt, at ministeren ikke vender tilbage til denne praksis. I nuværende og fremtidige forhandlinger må vi ikke nå derhen, hvor interesserne for en udenlandsk ejet virksomhed vejer tungere end ægte britiske interesser,« understreger Ian Gatt til slut.