I år har ’Waterschap Scheldestromen’ talt et rekordt stort antal glasål, som trækker ind på de Hollandske marker i deres søgen efter ferskvand.
Ålens livscyklus er stadig omgivet af megen mystik. Det er endnu ikke lykkedes at fange en af de voksne ål på deres lange færd over Atlanten til gydepladserne i Sargassohavet, hvor alle ål lægger æg. Faktisk ved man ikke i dag, hvordan ålen formerer sig.
Derfor begynder al åleopdræt med, at man indfanger små glasål i naturen. Glasålene vejer ca. 0,3 gram per stk. og er næsten helt gennemsigtige.
Da man startede med at tælle, det årlige træk af glasål i Holland i 1998, har man ikke tidligere talt så mange glasål, som i dette forår. Normalt ligger antallet af glasål i gennemsnit på ca. 6.000 , men i år har man talt over 9.000 ål.
Waterschap Scheldestromen tæller glasålene hvert år fra 15. marts til starten af juni. Man mener at de store antal i år skylles det tidlige, varme forårsvejr og den lette vind i marts og april.
(Red)
Europæisk ål har siden marts 2009 været omfattet af liste II i Washingtonkonventionen/CITES samt bilag B til den rådsforordning, der gennemfører CITES i EU. Forbud mod import og export af ål udenfor EU. Beslutningen er truffet på baggrund af ålebestandens nuværende situation.
Beslutningen gælder alle stadier af levende ål (glasål, gulål, blankål mv.) og produkter mv. heraf.
Handel inden for EU med ål og åleprodukter er ikke berørt af beslutningen.