De mest bæredygtige fiskemetoder skal udvikles til gavn for havmiljø og lokale arbejdspladser. Det er kernen i en aftale til 10 mio. kr. mellem regeringen og Enhedslisten.
Det kystnære fiskeri skal være mere skånsomt, og samtidig skal det være muligt i højere grad at leve af fiskeriet i de mange mindre havne rundt omkring i ’Vandkants-Danmark’.
Derfor har regeringen sammen med Enhedslisten afsat 10 mio. kr., som DTU Aqua skal bruge til at udvikle metoder, der kan fremme det bæredygtige fiskeri ved blandt andet at indføre ny teknologi.
“Vi skal udvikle redskaber og teknologi, så vi fastholder arbejdspladser både på havet og i havnene. Når fiskerne kan leve af deres erhverv, og der bliver landet mange fisk, er det med til at udvikle de lokale havne og skabe arbejdspladser. Den udvikling skal vi hele tiden skubbe på i samarbejde med fiskerne, men med hensyn til havmiljøet”, siger fødevareminister Karen Hækkerup.
Pengene er en del af en reserve til grøn omstilling og beskæftigelse, som blev afsat på Finansloven for 2013 i samarbejde med Enhedslisten. De 10 mio. kr. til DTU Aqua er på baggrund af en faglig vurdering fordelt således:
- Redskabsudvikling med fokus på snurrevod, garn og smart-fishing – 4 mio. kr.
- Forekomst af fisk i kystområder – analyser baseret på igangsat kortlægning – 1 mio. kr.
- Udvikling af sælsikre redskaber med fokus på tejner – 2 mio. kr.
- Bæredygtig muslingeproduktion – 3 mio. kr.
Enhedslistens fiskeri- og fødevareordfører, Per Clausen, er glad for, at aftalen blandt andet er med til at udvikle redskaber til fordel for et skånsomt fiskeri, der tager hensyn til fugle og havpattedyr. Det skal nemlig hele tiden være en ambition at udvikle løsninger, der både kan løse fiskeriets og de natur- og miljømæssige udfordringer.
“Det er helt centralt, at vi finder løsninger, der peger fremad for det kystnære fiskeri. Løsninger som sikrer fiskebestande, natur og miljø samtidig med at vi sikrer arbejdspladser. Aftalen er et skridt i den retning, og det er jeg rigtig glad for”, siger Per Clausen.