Efterspørgslen på taskekrabber fra Nordisk Krabbe Kompagni er så stor, at virksomheden ikke kan få nok krabber. De populære krabber fra Lemvig kan altså afsættes i næsten uanede mængder i blandt andet udlandet – specifikt landene Frankrig og Kina er vilde med krabberne.
”Efterspørgslen efter taskekrabber er steget voldsomt de sidste par år på grund af en stigende efterspørgsel i Kina, hvor de virkelig har fået øjnene op for taskekrabber. Kineserne er umættelige” siger forretningsudvikler Lasse Kristensen fra Nordisk Krabbe Kompagni, der ejes af Jeka Fish og den Norske krabbeproducent Hitramat.
Den største udfordring for Nordisk Krabbe Kompagni er at skaffe tilstrækkelig med råvarer med henblik på at udnytte fabrikkens kapacitet. Virksomheden har allerede en plan for at udvide produktionen, hvis det skulle komme dertil.
”Vi vil gerne have flere råvarer. Krabberne er derude. Det ved vi fra vores egen båd, som blot på 6 ture i november fiskede 27 tons. Vores norske venner er meget imponerede over kvaliteten på taskekrabberne fra Vesterhavet. Vi har også set, at der er mange taskekrabber i Limfjorden, hvor vi har lavet nogle forsøg” siger Lasse Kristensen.
Nordisk krabbe Kompagni får flere og flere henvendelser fra udenlandske fartøjer, som ønsker at komme til Danmark og fiske.
”Vi er i dialog med flere udenlandske fiskere, som ønsker at
komme til Danmark for at fiske taskekrabber og konksnegle. I slutningen af september kom der f.eks. en norsk båd til Danmark for at fiske krabber, som den leverede direkte til fabrikken i Lemvig. Båden vil fiske igen næste år, og det glæder os, at vi på den måde kan skabe mere aktivitet og liv i havnene,” siger han.
Nordisk Krabbe Kompagni håber, at flere fiskere vil få øjnene op for krabber og satse på fiskeriet enten som fuld tid eller i kombination med et eksisterende fiskeri.
”Mange både i f.eks. Norge kombinerer deres garnfiskeri med krabbefiskeri. I det første halvår fisker de deres torskekvoter, og fra juli til december går de på krabber. Nogen fortsætter også med at kombinere fiskeriet, og derved optimerer de deres drift og indtjening. Det er specielt garnbåde op til 25 meter, hvor man ikke behøver at lave meget om for at drive et tejnefiskeri, og derfor kan komme i gang uden investeringer i andet end tejner,” forklarer Lasse Kristensen.
For at hjælpe fiskere med at komme i gang har Nordisk Krabbe Kompagni også lavet et projekt med bl.a. Hvalpsund Net, hvor fiskerne på gunstige vilkår kan leje krabbetejner for at afprøve fiskeriet.
”Vi vil gerne hjælpe alt det vi kan for at de danske fiskere kan komme i gang, og derfor er vi meget åbne for forslag og ideer. Vi kan også lave faste leveringskontrakter, hvor vi garanterer at aftage alt fangst”
Hvis fiskere har spørgsmål til fiskeriet og priserne, eller ønsker at lave en leveringsaftale, er de velkomne til at kontakte Nordisk Krabbe Kompagni.