Fiskeplejen er for sjette år i træk nu i fuld gang med deres årlige pighvarrestrygninger, hvor kønsmodne pighvarrer bliver strøget lokalt som led i Fiskeplejens bestræbelser på at øge bestanden.
I starten af juni fik fritidsfiskere og projektdeltagere besked fra erhvervsfiskere om, at de var begyndt at fange pighvarrer med ‘løberogn’ ved Sjælland og Fyn. Dette er en sikker indikation af, at gydesæsonen er i gang i området, og der skal gøres en indsats for at fange de gydemodne fisk, da perioden kun varer nogle få uger.
Pighvarrer bliver fanget og strøget for æg og sæd. De befrugtede æg bliver opdrættet til små pighvarrer, som senere bliver sat ud for at styrke de lokale pighvarrebestande.
Strygningerne har fundet sted ved den sjællandske nordkyst og i Fåborg siden begyndelsen af juni måned. Selvom alle strygningerne er gået godt, har der desværre været problemer med kvaliteten, hvilket har medført, at nogle af portionerne af befrugtede æg er gået til tabt. Derfor er det vigtigt at fange så mange forældrefisk som muligt i den korte periode for at øge chancerne for en vellykket befrugtning.
Det er også afgørende at overholde de genetiske retningslinjer, hvilket indebærer brugen af et bestemt antal hanner og hunner for at bevare den genetiske diversitet. Desuden blandes alle æggene og opdeles i portioner svarende til antallet af hanner. Dette betyder, at hver portion kun befrugtes med sæd fra én han for at undgå, at én han befrugter næsten alle æggene.
Fishlab arbejder sammen med lokale aktører for at udføre strygningerne og sikre transporten af de befrugtede æg til Venøsund Fisk og Skaldyr ApS i Limfjorden.
Æggene fortsætter deres opvækst der, indtil de er 5-8 cm lange små fisk og klar til at blive sat ud i deres oprindelsesområde.
Selvom det er for tidligt at sige, om strygningerne vil resultere i pighvarreyngel, ser det lovende ud indtil videre. Flere af æggene har vist gode celledelinger og udviklet sig til fostre. Mange af æggene er klækket til små larver og siden blevet sat ud i store udendørs bassiner med masser af naturlig føde. De vil forhåbentlig fortsætte deres vækst i de næste 4 til 5 uger, inden de flyttes til indendørs bassinerigen, hvor de får tørfoder og fortsætter deres opvækst, indtil de er klar til at blive sat ud.
I 2022 udsatte Fiskeplejen rekordmange pighvarreyngel ud, baseret på lokale stamfisk. I år kan udsætningerne slå rekorden, da der er blevet udført befrugtning på forskellige del-bestande af pighvarrer i Danmark, hvilket kan betyde, at der vil være udsætninger på flere lokaliteter for første gang.
Fiskeplejen’s udsætning af pighvarrer sker i et unikt tværfagligt samarbejde mellem erhvervs- og fritidsfiskere samt et akvarie.
Projektet bliver fagligt overvåget af DTU Aqua, mens Fishlab og Venøsund Fisk samt Skaldyr ApS står for strygningerne og den efterfølgende opvækst af yngel.
Finansieringen af projektet kommer fra Fiskeplejens midler.