Thorupstrand-fiskerne er taget med bukserne nede – de bruger kædemåtter i deres snurrevodsfiskeri – så kan man jo undre sig over deres fremturen mod resten af dansk fiskeri, og her især trawlfiskeriet, og jagten på udenlandske bomtrawlere i Skagerak.
Man skulle tro, at den megen snak om kædemåtter og bomtrawl kunne afskrække de fleste fiskere i at benytte sig af denne fiskeform – men i stedet virker det som om, at de Nord-Vestjyske fiskere fra Jammerbugten har taget ideen til sig, omkring kædemåtter. For kigger man nærmere efter, så benytter flere af Thorupstrand-fiskerne sig også af kædemåtter i deres eget ellers så skånsomme snurrevods-fiskeri – hvilket jo står i skærende kontrast til deres offentlige holdning til tingene.
Modsat Thorupstrand-fiskernes skånsomme fiskeri, så har selvsamme fiskere været i medierne med beskyldninger om rovfiskeri og en ringe fiskefaglighed fra både hollandske og belgiske bomtrawleres side, der efter Thorupstrand-fiskernes mening pløjer havbunden op med deres bomtrawls-redskaber bestående af kædemåtter.
Fiskeriminister Rasmus Prehn (S) har været lydhør overfor klagerne fra specielt Thorupstrand-fiskerne, hvor han på de store tv-kanaler har fortalt, at det er Regeringens klare ønske at komme bomtrawlerne til livs. Udover at appelerer til de hollandske og belgiske myndigheder, om at begrænse brugen af kædemåtter, har man fra dansk side intensiveret kontrollen, hvilket da også har båret frugt nogle gange.
Den danske tv-serie »Gutterne på kutterne« har ramt mange danskere lige i hjertet. I udsendelsen oprulles deres liv på skærmen, med fortællingen om de unge fiskere og deres familiers dagligdag ved fiskerlejet i Thorupstrand i Jammerbugten.
I gårsdagens »reklamefilm«, for ja, det var ikke en »public service« udsendelse dette afsnit – men ene og alene en reklamefilm for Thorup Strand fiskerne. Dansk fiskeri kan nemt bruge omtale, og dette er omtale, men det mest beskæmmende for omtalte afsnit var, at hele udsendelsen udelukkende handlede om at snakke det øvrige danske fiskeri ned, end lige det fiskeri der foregår fra Thorupstrand.
På billedet ser man et vod af typen som fiskerne på Thorup strand bruger i deres fiskeri
Alternativ klipning
Vi har fra pålidelig kilde ladet os fortælle, fra folk tæt på filmholdet, der har været på havet med fiskerne fra Thorupstrand, at ikke alt måtte filmes, og her fremgår det især, at det specielt var når voddet (med kæderne) køres i havet under udsætning af grejerne. Så måtte der slet ikke filmes. Det kan jo undre de fleste, når nu det er så natur-skånsomt et fiskeri, som der jo gives udtryk for i udsendelsen.
Men det paradoksale er, når man giver udtryk for ét, men selv gør noget andet, som man iøvrigt bruger rigtig meget energi på, at skyde andre fiskere i skoene – så undres vi her på redaktionen. Denne »lemfældige« omgang med klipningen af udsendelserne efterlader unægteligt store spørgsmålstegn ved TV2’s uvildighed i disse udsendelser, hvor man må spørge sig selv – hvorfor nu det ?
»Alt trawlfiskeri smadrer havbunden«
Som bekendt ilandbringes 87% af alle danskfangede fisk af trawlere, og ingen og i allerførste række fiskeren, har interesse i at »smadre« havbunden. Men i gårsdagens udsendelse blev konklusionen fra Thorupstrand på en artikel i avisen, om den meget omtalte Seaspiracy, som rendte verden rundt sidste år, »at trawlfiskeri smadrer havbunden«. Nu står denne udtalelse for deres egen regning, og kan ses i afsnittet på TV2 play, helt fra starten i udsendelsen. Faktum er at mange steder har der været trawlfisket i mere end 100 år, så argumentet om at selvsamme trawlfiskeri skulle smadre havbunden blegner noget, set i det lys – da der på disse fiskepladser stadig fanges masser af fisk hver dag.
I denne video ser man tydeligt, og hvad der er almindeligt kendt i fiskeriet, at trawl kun berører bunden, alt andet giver ikke mening, og er i øvrigt for dyrt i dels brændstof – og med et enormt slip på grejerne – trawlet skal kun “kysse” bunden for at løse opgaven at fiske.
Voldsom retorik
Hele udsendelsen var gennemsyret af en ret voldsom retorik, med mange både stærke og værdiladede ord, især de negative, og specielt om alt andet fiskeri end det der foregår på Thorupstrand. Ser man udsendelsen igennem kan man undres over hvad der kan ligge til grund for dette sprogbrug. Man kan især undres over TV2’s ukritiske holdning til indholdet, og den måde hvorpå alt drejes i én retning af at det er »os mod dem«. Man sidder tilbage med tanken om hvem, og hvad der kan ligge til grund for en drejebog med så meget kritisk/ukritisk indhold på en public service kanal som TV2’s.
Er nogen fiskere bedre end andre?
Vi ønsker ikke at træde nogle fiskere under fode, alle der fisker – er i vores verden gode mennesker – ingen er ringere, bedre, større eller mindre end andre, men fiskerne er stolte folk, som har havet som arbejdsplads, og her høster deres indkomst under barske og vejrmæssige vanskelige forhold.
Et tidligere stolt erhverv, som i de senere år har fået et noget blakket ry – men ikke på grund af fiskerne – men istedet fra et negativt image skabte af diverse »bevar-mig-vel« organisationer, der kun har øje for ussel mammon, løgne og usandheder som middel til at skaffe dem en profit. Disse organisationer kunne eksempelvis tage fat på nogle af de »rigtige« problemer som; sæl, skarv, overløb fra rensningsanlæg og andet – men den kamp er de desværre ikke mandfolk nok til at tage.
Samtidig er en hel flok mere eller mindre populistiske politikere, og andet godtfolk hoppet med på denne »grønne« bølge, og støtter op ved at bruge samme retorik, og ved at bringe meget usaglige historier til torvs.
Desværre har folkene på Thorup stillet sig op i denne kø og hyler med på melodien, hvor de i stedet burde passe deres fiskeri, og ikke undsige alle deres kolleger i fiskeriet.
Moral er godt, dobbeltmoral er dobbelt så godt.. eller..