Det er en rapport udfærdiget af forskere fra DHI, DTU, Aarhus Universitet og KU, som tværfagligt og sammen med internationale kolleger, står bag en artikel, der er offentliggjort i Nature Climate Change.
En rapport der spår, at kendte arter som torsk, sild og blåhvilling vil kunne finde vej gennem Nordøst- og Nordvestpassagen, når havtemperaturene stiger.
Professor Einar Eg Nielsen fra DTU Aqua, der er medforfatter til artiklen i Nature Climate Change, siger blandt andet, ”det er forholdsvis få fisk, der i dag både findes i Atlanten og i Stillehavet. De isfri passagerne vil føre til helt nye møder mellem nordlige arter af fisk, der har været isoleret fra hinanden i meget lang tid. Hvem der til den tid vil vinde kampen om føden i området, er svært at forudsige, men et er sikkert, det vil føre til nye fiskerier i området. ”
Rapporten taler om op til 515 forskellige arter, der når temperaturen stiger, potentielt kan finde vej gennem de ellers så ugæstfrie nordøst- og nordvestpassager. Heri blandt er den atlantiske torsk, som kommercielt er en af de væsentligste arter der fiskes på i dag, men som i fremtiden vil kunne etablere sig i helt nye havområder.
Som det ser ud i dag, har kun 135 arter ud af de over 800 arter, der lever nord for halvtredsindstyvende breddegrad, etableret sig både i Stillehavet og i Atlanterhavet. For visse arter er det specielt torsk og sild, der henholdsvis gyder 7 millioner æg og 200.000 æg pr. fisk, der vil sprede sig, med havstrømmene og bosætte sig i nye områder.
Kigger man lidt længere frem til år 2100, forudsiger rapporten at 41 arter fra Atlanterhavet og 44 arter fra Stillehavet, potentielt vil have flyttet sig mellem verdens havene.
Forskningen og rapporten er støttet af Grønlands Klimaforskningscenter.
Læs artiklerne – Arctic warming will promote Atlantic-Pacific fish interchange og artiklen i DTU – Torsk og sild flytter ind i Nordøstpassagen.