Bestanden af sild i Østersøen er under et voldsomt pres, og det går ud over MSC-certificering, hvilket Danmarks Fiskeriforening dybt beklager.
Det skriver Fiskeritidende.dk
MSC (Marine Stewardship Counsil) har på den baggrund suspenderet fiskeriet efter sild i Østersøen fra onsdag den 15. september. Hvilket Danmarks Fiskeriforening (DFPO) finder dybt beklageligt, men den seneste bestandsvurdering af Østersø-sild kræver at man tyr til denne løsning. Herefter kan silden ikke længere sælges som MSC-certificeret eller bære det blå MSC-mærke, som ellers er forbrugerens garanti for, at fisk stammer fra et bæredygtigt fiskeri.
»Størstedelen af dansk fiskeri er MSC-certificeret, og det er fiskerne glade for. Derfor er det også dybt beklageligt, at MSC-certificeringen af sild i den østlige Østersø sættes på pause så kort tid efter, at det kom på plads,« siger Kim Kær Hansen, næstformand i Danmarks Fiskeriforening og fortsætter. »Det er desværre ude af vores hænder. Fiskeriet har fulgt og fisket efter den rådgivning og de kvoter, der er kommet fra ICES, og forvaltningsplanen er ligeledes fulgt, men bestandsudviklingen er desværre negativ i år, og dermed lever fiskeriet ikke længere op til MSCs standarder, da gydebiomassen derved befinder sig under referencepunktet.«
Dårlig bestandsvurdering
Bestandsvurderingen fra ICES (Det Internationale Havforskningsråd), viste her i sommers, at sildebestanden i den østlige Østersø er inde i en negativ udvikling og at gyde-biomassen er for lav i forhold til ICES’s biologiske referencepunkter. Derfor anbefaler ICES, at kvoten reduceres for 2022 med 36% procent.
En sådan rådgivning mener Danmarks Fiskeriforening (DFPO) går alt for vidt.
Vi er helt enige i, at bestanden ikke har det så godt, og det er en meget bekymrende udvikling. Men en reduktion af denne størrelse virker unødvendig drastisk, siger DFPO næstformanden videre, for silden er ikke i fare på grund af fiskeriet, men er snarre underlagt andre faktorer, som forrykker balancen, eksempelvis kvælstofudledningerne til Østersøen og de rigtigt mange sæler, der både er en trussel for sildene, men også ødelægger havmiljøet med deres spredning af sæl-orm til havbunden.
MSC (Marine Stewardship Council) er en uafhængig international mærkningsordning for miljøvenligt og bæredygtigt fiskeri, som størstedelen af dansk fiskeri er certificeret efter.
Det lille blå MSC-certificerede fiskemærke, gør det lettere for forbrugerne at kende forskel på de bæredygtigt fangede fisk i supermarkederne. Flere og flere supermarkeder kræver mærket for at komme ind på deres marked.
MSC stiller krav til tre overordnede principper:
- Bestanden af fisk må ikke være overfisket, og har den været i nærheden heraf, skal den være på vej op
- Fiskeriet må ikke ugenopretteligt beskadige økosystemet eller havmiljøet
- Fiskeriet skal forvaltes effektivt, så bæredygtighed og økosystem sikres
Certificeringsprocessen er en åben og meget grundig proces, der gerne tager op til 2 år at gennemføre. Så uanset om man er uening i bestandsvurderingen eller ej, så indebærer ICES’s anbefaling, at silden ikke lever op til MSC’s standard, da gydebiomassen ligger under referencepunktet for sild.
Det var en kort certificering for sildene i Østersøen, der tilbage i 2020 fik sin MSC-certificering. Det var på det tidspunkt en stor sejr for DFPO, at få silden stemplet med det lille blå fiskemærke fra MSC, et stempel som man nu godt et år senere, nu må sige farvel til. DFPO håber derfor også, at Fiskeriforeningen Sildefiskeriet i Østersøen har været MSC-certificeret siden 2020. Det var en stor og vigtig sejr for Danmarks Fiskeriforening at få det bæredygtige stempel til silden, som man desværre nu må sige farvel til. Derfor håber Danmarks Fiskeriforening også, at situationen vil vende, skriver de til slut i deres meddelelse.