I disse dage afholdes der havmiljøøvelse i Langelandsbæltet, hvor personel fra Søværnet og Beredskabsstyrelsen samt de kommunale beredskaber og politiet m.fl. tester beredskabet af.
Oplægget til øvelsen, er ifølge Søværnets hjemmeside, at et tankskib, SLEIPNER, den 2. september afgår fra Klaipeda i Litauen på vej mod Ålbæk Bugt med omtrent 7000 tons råolie.
Den 4. september observerer en redningshelikopter tankskibet i Langelandsbælt, hvor det trækker en oliestribe efter sig. Øvelsen går nu ud på at aktivere det nationale beredskab til bekæmpelse af olieforurening til søs. Herudover trænes det nationale og kommunale beredskab i forureningsbekæmpelse på kysten, samt myndighedsudøvelse i forhold til et forureningsmistænkt skib.
Det nationale beredskab er omfattet af Søværnets Operative Kommando, herunder Maritimt Overvågningscenter Syd og Nord, miljøskibene MARIE MILJØ og MILJØ 103, Søværnets Mobile Miljøberedskab, et af Flyvevåbnets havmiljøfly, patruljeskibet Freja, transportfartøjet SLEIPNER, to af Hjemmeværnets skibe, LUNA og BAUNEN.
Af myndigheder under det nationale beredskab deltager Beredskabsstyrelsen Sydsjælland, Beredskabsstyrelsen Sjælland, Totalforsvarsregion Fyn, Syd- og Sønderjylland, Totalforsvarsregion Sjælland, Fyns Politi, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Naturstyrelsen Fyn, Naturstyrelsen Storstrøm, Langelands Kommune og Lolland Kommune. Derudover deltager NordGroup A/S, tidligere benævnt KommuneKemi.
Under øvelsen styrer en gruppe fra Søværnets Maritime Assistance Service i Aarhus operationen til havs i koordination med den lokale beredskabsstab, der til lejligheden bliver oprettet på politistationen i Næstved.
Søværnet gennemfører havmiljøøvelser fem til seks gange om året. I øvelserne deltager altid de stedlige politikredse, kommuner, beredskabscentre og totalforsvarsregioner i samarbejde med Søværnets miljøskibe. Foruden havmiljøøvelser gennemføres der hvert år også en række redningsøvelser.