Der er sat kraftigt fokus og ekstra skub på lærlingeordningen for branchen indenfor det maritime og offshore, efter flere virksomheder i det vestjyske, nu er gået ind i ordningen. Virksomheder der tager deres »forpligtelse« samt »det socialfaglige ansvar« alvorligt og nu aktivt bidrager til uddannelsen samt beskæftigelsen af fremtidens og næste generation af fagfolk.
Lærlingekoordinator for det Maritime og Offshore Keld Jacobsen, fortæller til FiskerForum, at der i april måned, blev indgået endnu en aftale på lærlingeområdet i Hvide Sande.
Denne gang med Hvide Sandes største arbejdsplads, Hvide Sande Shipyard, Steel and Service, hvor HR Manager Ellen Rasmussen er trådt ind i ordningen som »hvilende partner«, hvilket i praksis betyder at værftet benchmarker med lærlingekoordinatoren, omkring det at have lærlinge, med uddannelse og de muligheder dette indebærer.
Det vestjyske værfts indtræden bunder i en ægte interesse for de unges erhvervsmuligheder i det vestjyske, samt det faktum at beskæftigelsen på det maritime område positivt kræver flere hænder og udvikler sig i retning af endnu flere lærlinge på den store metalvirksomhed. En virksomhed der idag mønstre 11 lærlinge ialt, fordelt på fire smede, tre skibsmontører og fire bådebyggere. Et antal som værftet har et ønske om, over en periode at øge til 15 lærlinge totalt set.
Lærlinge på skolebesøg med praktiske job-informationer
Torsdag den 20. april 2017 var Keld Jacobsen igen på farten, denne gang med et besøg hos Bork Havn Efterskole, sammen med to lærlinge fra AS Scan og Vestværftet. Et besøg som indeholdt information om mulighederne for en karriere som faglært i havnebyen Hvide Sande. En Havn og By i rivende udvikling på det maritime område og som pt. mangler tre smede og tre skibsmontører til straks ansættelse i virksomhederne AS Scan, Vestværftet og Hvide Sande Skibssmedie.
Torsdagen efter gjaldt det igen et informationsbesøg, denne gang på Hvide Sande Skole med den aktive Keld Jacobsen, hvor der ligeledes blev talt uddannelse og jobmuligheder samt karriere indenfor det maritime og offshore i hjembyen Hvide Sande.
Den maritime/offshore uddannelsesordning blev etableret i 2016 pga. mangel på kvalificeret arbejdskraft. Danmark vil mangle 44.000 faglærte i 2025 og den kommende lovgivning har fokus på området, hvor de belønner firmaer, der uddanner lærlinge og straffer dem, der ikke gør. Flere firmaer opfordres derfor til at tage et socialfagligt ansvar og bidrage til at uddanne næste generation af fagfolk.