Det er oplysninger der er kommet frem efter et møde FSK (Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri) har haft med NaturErhvervsstyrelsen og en efterfølgende korrespondance med Fødevareministeren Dan Jørgensen.
Foreningen har taget fat på flere problemstillinger, som tårner sig op for kystfiskerne. Blandt andet tungekvoten, som EU Kommissionen foreslår reduceret med 42 procent, noget der er helt uacceptabelt for kystfiskerne og som vil få uoverskuelige konsekvenser for foreningens medlemmer, der fisker med naturskånsomme redskaber i Skagerrak og Kattegat.
Fødevareministeren skriver i sit svar til FSK, blandt andet, at han er helt klar over betydningen for at fiskerne kan fange netop tungen, og at dette er en meget vigtig art for kystfiskerne i både Skagerrak og Kattegat. Fødevareministeren pointerer da også, at han under de netop afsluttede forhandlinger i EU om fiskerimulighederne i 2015, også arbejdede for at reduktionen af tungekvoten, skulle være mindre end den foreslåede reduktion på 42 procent.
Revurdering af tungekvoten
Derfor har fødevareministeren sammen med kommissionen bedt ICES (Det internationale Havundersøgelsesråd) om at revurdere den biologiske rådgivning i lyset af indførelsen af den formodede mindre fangsteffektivitet, som de selektive trawlredskaber, der anvendes i Skagerrak og Kattegat, formodes at have. Da Rådgivningen i høj grad ikke medtager denne ændrede fangsteffektivitet, er det vigtigt at ICES medtager dette i sin vurdering.
Resultatet er da også, at ICES skal levere en vurdering i midten af februar, som forventeligt vil indebære en eventuel justering af kvoten i løbet af marts måned.
Opsplitning af rødspætter i Skagerrak
FSK (Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri) foreslår i brevet til Fødevareministeren endvidere, at splitte forvaltningen af rødspætter i Skagerrak op. Dette bekræfter Dan Jørgensen, er sket under dette års EU / Norge-forhandlinger, hvor man blev enig med ICES om en rådgivning for rødspætter i Skagerrak, der i højere grad tager højde for at bestandsudviklingen i den vestlige del af Skagerak hænger sammen med Nordsøens sunde rødspættebestand.
Øget hensyn til fiskerne i Kystfiskerordningen
Ligeledes henviser Fødevareministeren i sin svarskrivelse til FSK (Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri), at der for de tilmeldte i den danske kystfiskerordning tages yderligere hensyn til kystfiskeriet, med ekstra mængder fisk. Som for Nordsøen giver 4,7 procent af kvoten for torsk og for Skagerrak og Kattegat giver ekstra 4,4 procent af kvoten for tunger. Endvidere vil fiskere, der fisker med skånsomme redskaber få deldelt et 50 procent større tillæg pr. kvoteandel end de fartøjer der ikke fisker med disse redskaber.
Afslutningsvis ser Fødevareministeren frem til et fremtidigt samarbejde med FSK (Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri) og Fødevareministeriet. Derudover glæder Dan Jørgensen sig over foreningens engagement i udviklingen af kystfiskeriet i Danmark og vil, når andre relevante emner dukker op, tage et møde med foreningen.