Tilbage i 2011 overgik det også denne »grimme og meget lidt kønne fisk«, men helt overdådige og himmelsk spisefisk, den samme store hædre, som da Torvehallerne i København for trejde gang kårede Årets Spisefisk.
Tommy Lund fra fiskeforretningen HAV i Torvehallerne overfor Isralsplads i København, siger om årets valg af Pinsefisk, at køn er den ikke. Den kan blive op til 120 cm lang og veje helt op til 10 kilo. Fiskehandleren fortæller videre at navnet stammer fra kulmulens sorte mund, som ikke ligefrem har givet fisken sit bedste udtryk, men som til gengæld smager himmelsk.
Det er tredje gang Torvehallerne med HAV står for kåringen af denne for dansk madkulturs nyere traditioner, der i sin tid blev indstiftet af biskop Jan Lindhardt tilbage i 1999. Biskoppen kom på idéen med at skabe en mad tradition på lige fod med »juleanden« og »påskelammet«, så skulle vi også have »pinsefisken«. Fisken har jo fra gammel tid været nærmest synonymt med selve kirken, hvorfor valget af fisk har været helt i tråd med dette, nemlig at fejre pinsen med et fiskemåltid. Et måltid der samler og forener familie og venner.
De sydeuropæiske lande har længe skattet den populære spisefisk. Lande som Spanien har i høj grad taget kulmulen til sig, som deres helt egen. Hvilket også herhjemme mere og mere er tilfældet på flere spisesteder og fiskerestauranters menukort, hvor kulmulen oftere serveres fra køkkenet til de fiskespisende gæster.
Oversigt over tidligere Årets Pinsefisk
- 2000 Ål
- 2001 Regnbueørred
- 2002 Rødspætte
- 2003 Knurhane
- 2004 Hornfisk
- 2005 Havkat
- 2006 Rødtunge
- 2007 Kuller
- 2008 Skagensrejen
- 2009 Rødspætte
- 2010 Blåmusling
- 2011 Kulmule
- 2012 Rødspætte
- 2013 Rødspætte
- 2014 Skærisingen
- 2015 Skagensrejen
- 2016 Jomfruhummer
- 2017 Kulmule