Hvad enten man er fisker eller fritidssejler, eller på anden måde udøver aktiviteter der foregår på vand, så er det rigtig vigtigt at udstyret er i orden, når man begiver sig ud på havet.
Fritidssejlads og hvordan man kommer i gang
Det siger jo nok sig selv, at der er stor forskel på, om man er fisker eller om man er fritidssejler. Fiskere og skippere kan selvfølgelig sagtens være fritidssejlere, men hvis du ikke har den store erfaring med sejlads, så kan det være svært at vide, hvordan man kommer i gang med fritidssejlads.
Er du tiltrukket af havet, og kunne du godt tænke dig at lære at sejle? En god måde at komme i gang med at sejle på, er at kontakte de lokale sejlklubber. De fleste sejlklubber tilbyder “Sejl-med” muligheder, hvor du kan prøve at sejle, og se om det er noget for dig.
Inden du skal lære at sejle, skal du beslutte dig for om det er sejlbåd, eller speedbåd du er interesseret i at sejle. Hvis det er speedbåd, du drømmer om, skal du bestå en førerprøve til speedbåd – derved får du et speedbådskørekort. Dette er der ingen formelle krav om, når det gælder sejlbåd, selvom Dansk Sejlunion anbefaler, at man kan bestå duelighedsprøven for fritidssejlere.
Duelighedsprøven
Du kan lære at sejle på en sejlerskole. Der findes sejlerskoler over hele landet, så du kan finde en tæt på dig. For at blive sejler anbefaler Dansk Sejlunion, at man først og fremmest får de kompetencer, som det kræver at bestå duelighedsprøven for fritidssejlere. Selve prøven består af en praktisk og en teoretisk prøve.
Ved at tage en duelighedsprøve hos Dansk Sejlunion, så er du sikret at få de nødvendige basiskompetencer, så du kan manøvrere de fleste fritidsfartøjer. Et duelighedsbevis giver også ret til at føre speedbåd, og der er formelle krav om at man skal have et sådant bevis, hvis det er speedbåd man vil sejle.
Duelighedsprøven består af to dele; en praktisk del og en teoretisk del. <br>
I den praktiske del skal du vise, at du kan manøvrere en båd i havn og til søs. Hvis det er sejlbåd, skal du vise at du forstår at sejle båden i forskellige vindretninger. I den praktiske del er der samtidig stor fokus på sikkerhed, så du skal også vise at du kan lave en “mand over bord”-manøvre med båden.
I den teoretiske del er det dit kendskab til søvejsreglerne, afmærkning af farvandene og navigation m.fl., der skal testes. Du modtager dit duelighedsbevis for fritidssejlere, når du har bestået begge prøver.
Når du har lært de væsentligste kompetencer for en fritidssejler, så er du klar til at have din egen båd.
Udstyret skal være i orden
<br>
Når man begynder på en hobby som fritidssejllads, så skal udstyret selvfølgelig være i orden. Fritidssejlads er en dyr hobby, men det er også vigtigt at man er villig til at ofre penge på, at tingene skal være i orden, så man er sikret en høj sikkerhed om bord på båden.
Først og fremmest skal man selvfølgelig have en båd, og båden skal selvfølgelig vælges ud fra hvilken type sejlads, man vil udøve.
Derudover er der nogle væsentlige ting, som skal være ombord på båden. <br>
De vigtigste egenskab for en fritidssejler er at kunne lægge til kaj, fortøjer en båd og binde et knob. Derudover er det selvfølgelig også vigtigt at kunne navigere på havene, så man ikke farer vild.
Når der skal navigeres på havene, så er det vigtigt at kigge efter bøjerne. Bøjerne fungerer nemlig ligesom skilte på vejen. Det er bøjerne, der fortæller, hvor du kan sejle, om der er havarbejde, om der er store skibe, du skal undgå og meget mere. <br>
Det er farven, formen på toppet, lyset de udsender og farven på reflekserne, som signalerer hvordan du skal forholde dig. Derfor er det også vigtigt at have fortøjningsbøjer om bord på båden, sammen med resten af bådens vigtigste udstyr.
Du finder et stort udvalg af bøjer fra Majoni og Danfender her, som er perfekte til fritidssejleren. Hos marineudstyr.dk finder du alt det udstyr og tilbehør, du skal bruge for at komme godt i gang med fritidssejlads.