Det er advarende og truende ord fra Killybegs Fishermen’s Organisations (KFO) administrerende direktør Seán O’Donoghue der direkte i den irske avis Donegalnews.com, forudsiger at et »No-Deal-Brexit« vil medfører udbredt kaos og konflikter til søs samt havneblokader over hele Europa.
Se artiklen her i Donegalnews.com (engelsk) https://donegalnews.com/2019/09/kfo-warns-of-port-blockades-and-widespread-chaos/)
Et »No-deal-Brexit« vil ende med bål og brand samt konflikter til søs, advarer Seán O’Donoghue om og erklærer i skarpe vendinger, at hvis irske og andre EU-fiskere bliver nægtet adgang til britiske farvande efter midnat torsdag den 31. oktober i år, vil det betyde kaos og ragnarok overalt i Europa. Både i Det Irske Hav, Nordvest for Donegal, ud for Irlands sydøstkyst, Den engelske kanal og i Nordsøen, hvor den irske foreningsboss forudseer scener, der potentielt minder om scener fra torskekrigene i 1940’erne, 50’erne og 70’erne.
Han minder samtidig om, at man for blot få år siden, var vidner til lastbilafbrændinger og blokader i Frankrig, under en landbrugskonflikt, som ikke havde noget at gøre med Storbritannien overhovedet. Men når noget kan blive så sprængfarligt, over en forholdsvis lille konflikt, hvad kan man så ikke forvente af franske fiskere, der pludseligt og over en nat bliver forment adgang til fiskefelterne og reaktionen fra de franske forbrugere, som efterfølgende må kigge langt efter deres sædvanlige friske fisk og fiskeprodukter. Det bliver ikke kønt og Seán O’Donoghue henleder i den forbindelse opmærksomheden på sidste års kammuslingekonflikt mellem UK og Frankring, hvor man fik en forsmag på hvor galt det kan gå.
»Det kan virkelig ikke være det folk ønsker,« understreger foreningsbossen og tilføjer, at situationen ikke bliver meget bedre af, at der næsten er 3000 kilometer søgrænse, der skal overvåges. En nærmest helt umulig opgave for myndighederne.
Franskmændenes reaktion vil være afgørende. De vil ikke reagerer positivt, hvis de formenes adgang til UK-farvande. Men samme reaktion vil man også få fra irske fiskere og de andre EU-fiskeflåder, der traditionelt set har fisket i UK’s farvande igennem mange år. Et fiskeri der stopper, hvis den hårde sø-grænse oprettes. En lukning for fiskeriet der i sidste ende vil føre til mange kystfiskersamfunds død. Mellem 30 og 50 procent af fiske og skaldyrs-fangsterne forsvinder, hvilket vil føre til at op mod 40 procent af fiskerisektoren’s ansatte må afskediges.
Han understregede videre, trods de dystre forudsigelser, at det ikke er for sent at undgå en »No-deal-Brexit« og han understreger samtidig vigtigheden af at opretholde forbindelsen mellem fiskeriforhandlingerne og den fremtidige handelsaftale med udspring i en sund videnskabsbaseret fiskeriforvaltning.
»Selv med et »No-Deal-Brexit« må dette på ingen måde skabe kaos på havet og i land. EU’s tilbud om et »status quo« omkring fiskeriet på kort sigt, forudsat selvfølgelig at det også finder opbakning i Storbritannien, ville afværge et forestående kaos,« understreger O’Donoghue.
Han forklarer videre, at det irske fiskeri-erhverv er så fuldstændigt, helt og aldeles afhængige af en ordentlig Brexit-aftale. Sidste år blev Irlands skaldyrsindustri alene værdisat til 1,25 milliarder euro og den beskæftigede mere end 14.300 medarbejdere, fortrinsvis i landdistrikterne og langs kysterne.
»Brexit-processen har været en oprivende og dystre rejse for fiskerne, der nu ser ud over afgrunden i tilfælde af en »No-Deal-Brexit«, må se deres fiskeri reduceret med over 30 procent. Disse tal sammmenholdt med den kendsgerning at det irske fiskeri også er afhængige af at kunne hente op til 60 procent af makrelfangsterne og 40 procent af deres jomfruhummer-fangster i britisk farvand, vil i givet fald også ramme fiskeindustrien hårdt.
Trods udsigten til kaos og usikkerhed, har den irske organisation arbejdet intenst med at holde fiskeriet øverst på dagsordenen for forhandlerne og fiskeriorganisationen KFO anerkender især den irske regerings indsats på området, specielt med Taoiseach Leo Varadkar og Tánaiste Simon Coveney samt fiskeriminister Michael Creed der sammen med EU’s hovedforhandler, Michel Barnier og de respektive embedsmænd, har lyttet og handlet på bekymringerne fra Fiskeriet. Kompleksiteten af den enorme udfordring, som den irske fiske-industri står overfor, blev også løftet med den britiske premierminister, Boris Johnson’s besøg i Dublin i sidste uge, påpeger Seán O’Donoghue. Så mens fisk er mobile og ikke kender nogen grænser eller bærer nogen nationalitet, har vores irske trawlere ikke denne luksus og Vi skal selvfølgelig overholde de gældende grænser.
KFO (Killybegs Fishermen’s Organisation) vil fortsat arbejde for at undgå et »N0-Deal-Brexit« og dermed imødegå de konsekvenser det vil få for den irske fiskerisektor.