Når en videnskabelig rapport sammenligner målinger fra forskellige år, hvor man skubber tidsperioderne for disse målinger med flere uger, betragtes dette af flere uvildige kilder som »uredelig rapportering eller selektiv dataudvælgelse«. Det er vigtigt at være nøjagtig med tidsmæssige sammenligninger, da forskelle i tidspunktet kan påvirke resultaterne markant, især hvis målingerne er følsomme over for sæsonbetingede variationer.
DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi udsender hvert år fire iltsvindsrapporter.
Rapporterne beskriver de aktuelle ilt-forhold i de danske farvande i perioderne;
- juli-august
- august-september
- september-oktober
- oktober-november
Det aktuelle notat gør status for udviklingen og udbredelsen af iltsvind i de indre farvande i perioden fra 29. august til og med 25. september 2024. Formålet er at dokumentere ilt-forholdene og give offentligheden et overblik over iltsvinds-situationen for perioden.
På baggrund af netop denne rapport fra DCE, har FiskerForum.dk modtaget flere kommentarer til den netop udsendte iltsvindsrapport fra DCE (Nationalt Center for miljø og Energi)
Her beskriver de Iltsvindsmålingerne som fremrykket, hvilket giver indtryk af tidligere problemer.
Som eksempel henviser de til målepunktet Anholt NØ, hvor man startede målingerne af iltsvind ved bunden den 30. august 2023. Der var således ingen målinger fra dette punkt, for det første iltsvinds-kort der udkom.
De henviser i deres kommentarer til rapporten, at man i år startede målingerne otte uger tidligere, nemlig den 2. juli 2023. (måling Juli – August). Derfor opstår der »lavt indhold« tidligere i år (2024), da man, som de påpeger i deres kommentarer, jo ikke havde tallene fra sidste år at sammenligne med, på dette tidspunkt.
Men denne periode-forskydning og ændrede tidspunkt for målingen fremgår ikke af DCE rapporten, skriver de. Derfor kan tallene overhovedet ikke sammenlignes fra år til år, mener de, istedet kan det virke som det de kalder for »beskæmmende manipulation«.
Det samme henvises til på kortet herunder – forklaringen fremgår tydeligt af den tekst de har medsendt.
- Målingen vest for Bornholm beskrives i DCE rapporten som: »Vest for Bornholm blev der i august etableret et stort sammenhængende område med moderat iltsvind. I september var der fortsat iltsvind i et område af tilsvarende udstrækning, men i den vestlige del var ilt-forholdene forværret fra moderat til kraftigt iltsvind. BEMÆRK: Det store område vest for Bornholm er baseret på kun ét målepunkt.
- Området syd for Anholt i det centrale og sydlige del af Kattegat, beskrives i DCE rapporten som: »Der blev også målt moderat iltsvind i september på stationer i den centrale del af Kattegat, og modellen angiver, at det moderate iltsvind var udbredt tværs over Kattegat.« BEMÆRK: At det store mørk-orange område i Kattegat slet intet målepunkt har..
Kritik af Iltsvindsrapporten fra DCE
Rapporten er af kritikkerne kaldt for både at være »misvisende og metodologisk inkonsistent«, især på grund af de tidsmæssige forskydninger i målingerne mellem årene.
Når måleperioderne rykkes med flere uger, kan dette resultere i et skævt billede af ilt-svindets omfang og alvorlighed, understreger de. Specielt påvirker det sammenligningsgrundlaget fra år til år, hvilket kan skabe indtryk af en forværret situation, selvom forskellene måske blot skyldes metodologiske ændringer. Hvis sådanne tidsforskydninger ikke klart redegøres for i rapporten, risikerer man at skabe et falsk indtryk af udviklingen, pointeres det.
Desuden kan brugen af begrænsede målepunkter i store områder også føre til upræcise eller ufuldstændige konklusioner. For at sikre rapportens »videnskabelige integritet« mener de, at DCE bør overveje at implementere mere konsistente metoder og give en grundigere forklaring af eventuelle metodologiske ændringer i fremtidige rapporter.
Dette ville adressere de centrale kritikpunkter om forskydninger i målinger og metodologiske uoverensstemmelser samt deres potentielle indflydelse på tolkningen af ilt-svindets omfang, sluttes der af med.
Partsindlæg: de indsendtes navne er FiskerForum.dk bekendt med.