TripleNine Fish Protein a.m.b.a. er nu kommet godt i gang med det sidste regnskabsår som andelsselskab med tilførsel af råvarer på samme niveau som sidste år.
Omdannelsen betyder, at ejerne – den enkelte fisker – vil være i en ny situation, hvor begrebet ”ejerskab” vil få en helt ny betydning. Fra at have fokus udelukkende på afregningsprisen er det nu også vigtigt at sikre udvikling af TripleNine Fish Protein’s værdi og afkast. Så er spørgsmålet, hvordan TripleNine Fish Protein udvikles, så værdien af selskabet sikres og stiger henover de kommende år.
Geografisk spredning sikrer råvareforsyning
Afhængighed af råvaren er altafgørende for produktion af fiskemel og -olie. Derfor er det vigtigt, at produktionen er placeret i områder, hvor forsyningssikkerheden kan opretholdes.
Det er derfor af stor betydning, at den fremtidige produktion finder sted i geografisk forskellige områder, så udsving i fiskeriet udjævnes. Her tænker jeg på etablering af produktion i områder som Asien med fokus på Kina, i Afrika og i Sydamerika samt selvfølgelig fastholdelse af produktion i Skandinavien. I en situation, hvor produktionen finder sted i forskellige dele af verden, begrænses risikoen for svigtende fiskeri.
Konsolidering nødvendig
Det skal bemærkes, at en opretholdelse af en økonomisk forsvarlig produktion i Skandinavien nødvendiggør en konsolidering af industrien. En konsolidering, som TripleNine Fish Protein ønsker at være en del af.
Hertil kommer, at TripleNine Fish Protein skal kunne tilbyde leverandører fiskerettigheder – enten ved at kunne udleje fiskerettigheder eller ved investeringstilskud til tilknyttede fartøjer, der lander deres fangster til TripleNine Fish Protein.
Stigende efterspørgsel
Hvad angår behovet for fiskemel og -olie, er der ingen problemer. Dog vil priserne svinge afhængigt af væksten i den globale økonomi. Men der er ingen tvivl om, at efterspørgslen på proteiner er stigende på grund af den stigende velfærd i specielt Asien.
Som det fremgår af figuren, vil andelen af verdens befolkning, der befinder sig i middelklassen, stige fra ca. 26% i dag til ca. 40% i 2020 – og ca. 55% i 2030. Det er her, forklaringen skal findes på den øgede efterspørgsel efter proteiner og olier, da den voksende middelklasse ønsker at spise fisk, gris eller kylling.
Industriens udfordring er således at skaffe råvarer til den stigende efterspørgsel på en forsvarlig og bæredygtig måde, hvor der tages hensyn til de enkelte arter.