Der er mere end 250 fiskearter i Danmark. Over 220 af dem lever i havet omkring Danmark. Du ved sikkert at der er mange rødspætter og torsk, men kender du også til de mere sjældne fisk i Danmark? Læs videre nedenfor.
Masser af fladfisk
Der er nærmest dømt Fishin Frenzy Megaways i de danske have. Det populære spil er fyldt med fladfisk og det samme gælder i Danmark. Blandt andet er der mange rødspætter, hellefisk, rødtunger og pighvar i Danmark.
Rødspætten færdes normalt i området med grus, sand og sten. En ung rødspætte befinder sig typisk på lavt hav. Når de bliver ældre, foretrækker de dybde på mellem ti og 50 meter. Rødspætten kan blive op til 100 centimeter lang. Normalt bliver den ikke længere end 50 cm i Danmark. Kasper Hermansen satte danmarksrekorden for den længste og tungeste rødspætte tilbage i sommeren 1993. Den var 66 cm lang og vejede 3,7 kg.
Den totalfredede snæbel
I Danmark er snæblen den eneste fisk, som er helt fredet. Det vil sige at den ikke må blive fanget. Hvis du får sådan en på krogen, skal den sendes ud i vandet igen. Denne fisk lever i Vadehavet. Den er blandt andet i Vidå, Brede Å, Varde Å, Kongeåen, Sneum Å og Ribe Å.
Lækre laksefisk i Danmark
Laksefisk er naturligvis også udbredte i Danmark. Det gælder blandt andet med ørred og laks. Da der spises mange laks i verden, er den et værdsat bytte blandt lystfiskere. I Danmark er laksen især udbredt i Skjern Å, Varde Å og Ribe Å. Måske kan du også være heldig at fange laks i Storå. De heldigste lystfiskere får lange laks på krogen. Normalt bliver fisken op til 120 cm, men den kan også blive op til 150 cm lang.
Sild i Danmark
Sild bevæger sig i store stimer, og der kan være mange af dem på et sted. Det siges at der kan være op til en million individer på et sted, når der fiske sild. Den teori har fiskeren Henning Kjeldsen bevist, da han kunne fange 900 ton sild på syv minutter.
Den slanke fisk silden bliver normalt ikke mere end 35 centimer lang. Der er sild på alle de danske kyster. Sildefisker i Øresund har eksisteret mindst siden 1000-tallet, hvor det er blevet dokumenteret tilbage til.
Kigger vi på senmiddelalderen havde sildefangster en altafgørende betydning for økonomien i det nordlige Europa. I den forbindelse var det den tredjestørste handelsvare i Europa efter korn og klæde. Der blev blandt andet afholdt et stort sildemarked i Falsterbro i Skåne, som i dag hører til Sverige. Nu til dags er sildemarkedet ramt af en stagnation, som betyder at sildeindustrien må tænke i nye baner.
Hajer i Danmark
Der findes en form for hajer i Danmark, men nok ikke de hajer, som du tænker på. Den grådige rovfisk med skarpe tænder pighajen er udbredt i de danske farvande. Pighajen er ikke farlig for mennesker. Den lever af forskellige småfisk, blæksprutter, gopler og krebsdyr. Ligesom snæblen er det en sårbar fiskeart, som er på den danske rødliste, som angiver de danske dyrearter, svampearter og plantearter, som er i risiko for at uddø.