Optimismen i Thorup Strand varede kort. Efter at Det Obelske Familiefond trådte til på sidste dagen med en stor støttesum, for at redde det konkursramte laugsfolk, kom der alligevel et afslag fra EBH-banken, som afslog de 23 millioner kroner, som kystfiskerlauget kom med.
“Vi blev i april måned kaldt til møde i EBH-banken, hvor vores arrangement nu skulle gøres op. Efter deres opfattelse havde de næsten dækning for deres udestående, men af “menneskelige hensyn” ville de tilbyde 5-8 mio i akkord. Vi stillede os uforstående overfor den høje værdi, EBH var kommet frem til, og forklarede, at hele forudsætningen for at vi skulle få en anden bank til at tage os som kunder, var at beløbet der skulle indfries var den reelle markedsværdi. EBH afholdte efterfølgende, i den tro at det kunne holdes hemmeligt, en auktion over vores kvoter som endte med et højeste bud på 23 mio. Da auktionen og beløbet blev offentligt, er det klart at ingen banker vil låne os mere, end der er sikkerhed for, og vi står nu tilbage uden muligheder for at skaffe flere penge fra banker p.g.a en auktion som EBH selv har bestilt,” siger kasseren Tommy Olsen
Da man i tidernes morgen oprettede Thorup Strands Kystfiskerlaug, skød 20 medlemmer 100.000 i projektet, og skulle hæfte med yderligere 50.000 kr. ”Det er ikke så meget det, at vi mister de 150.000 kr. Det er mere det, at vi mister vort levebrød,” siger Tommy Olsen, som ønsker at lauget skal fortsætte, så de unge ildsjæle i Thorup kan sikre sig arbejdspladser i erhvervet også i fremtiden.
Og formand for Kystfiskerlauget, Thomas Højrup bekræfter bekymringen om de yngre generationers fremtid i fiskeriet, hvis EBH forbliver afviklingsselskabet. ”At trække laugets forbliven i afviklingsselskabet EBH i langdrag med henblik på at presse mere værdi ud af engagementet, end der faktisk er tilstede i kystfiskersegmentet, vil være ensbetydende med at beslutte sig for at kvæle Danmarks sidste kystlandingsplads og dens store generation af hårdt arbejdende unge fiskere,” siger formand Thomas Højrup.
Fødevareministeriet har også deltaget i debatten med et Brev til EBH-bankens direktør Erik B.Hansen, som afviser den fastsatte markedsværdi på Kystfiskerlaugets kvoter, der blev såt på prøveauktionen i Hanstholm. Fødevareministeriet mente ikke, at kvoteværdien lå på det ansatte niveau, da kvoterne skal forblive i kystfiskersegmentet, og ikke kan købes af større trawlrederier, som var det eneste segment til stede. ”EBH-bank har med deres auktion, gjort det umuligt for os at leve op til deres krav om indfrielse af lånet,” siger Tommy Olsen, som ikke kan se fornuften i, at de hellere vil lade andre overtage deres kvoter, når Kystfiskerlaget har matchet buddet, de fik på auktionen. ”Der er endda risiko for, at beløbet vil blive mindre, da kun kystfiskere kan købe,” afslutter Tommy Olsen uforstående overfor situationen.
Kystfiskerlauget skal have møde i en af de kommende dage, for at vedtage næste skridt i forhandlingerne.