Det er den grønlandske fiskerikoncern Royal Greenland, som selv betegner 2021 som et rekordår trods Coronapandemi og usikre forsyningskæder.
Med en omsætning på 5.6 mia. kroner og et ordinært resultat før skat på 326 mio. kr. blev regnskabsåret 2021 et år, Royal Greenland i en pressemeddelelse betegner som det bedste i virksomhedens historie.
Ifølge virksomhedens adm. direktør Mikael Thinghuus, skyldes resultatet en række beslutninger og strategier, som selskabet traf ved Corona-pandemiens begyndelse.
Selv siger den adm. direktør, »Royal Greenland A/S tog tidligt i 2020 en vigtig beslutning om at fortsætte med at fiske, indhandle, producere og sælge nogenlunde som oprindelig planlagt til trods for pandemiens udfordringer. Denne beslutning har sikret, at koncernen gik ind i 2021 med fuld bemanding både på søen og på land, med kurante og sunde lagre og med velbevarede relationer til leverandører og kunder i hele verden,« siger Mikael Thinghuus og henviser til, at
regnskabet viser ligeledes, at overskudsgraden, EBIT-marginen, steg til 6,1 mod minus 0,3 i 2020, og at driftsresultatet endte på 344 mio. kr. sammenlignet med minus 15 mio. kr. i 2020. Resultatet efter skat i 2021, der lød på 257 mio. kr., var dog mindre end resultatet for 2019, der lå på 311 mio. kr.
Royal Greenland satser på Nordamerika
Selskabet oplevede en fornuftig udvikling på markedet for snekrabber fanget i Nordamerika samt skalrejer fra Grønland, og at Royal Greenlands tre kerneområder ligeledes er i fremdrift. Det være sig markedet for rejer samt for torsk og hellefisk.
84 procent af selskabets omsætning kommer fra vækst på det Nordamerikanske marked, hvilket netop er her hvor den grønlandske fiskerikoncern ønsker at skabe en stærk markedsposition.
Som Mikael Thinghuus udbygger med, at strategien bygger på den samme vision og mission, som har været gældende de seneste ti år, hvor fokus har været på at skabe værdi på kernearterne, igennem kommercielle initiativer og driftsmæssige perfektion.
På usikkerhedslisten for Royal Greenland, står stigende energi- og råvarepriser samt efterdønningerne af selvfølgelig Corona samt Brexit aftalen. Ligeledes henvises der i ledelses-beretningen, at situationen i Ukraine kan rykke lidt på prissætningen for den grønlandske fiskerikoncern, da 2 procent af omsætningen vedrører eksport af skalrejer til Rusland. Stop af salg til denne del af verden kan risikere at gå ud over salgspriserne på rejerne.
Forventningerne er dog at den store fiskerikoncern vil komme ud af 2022, med et resultat på niveau med 2021.