Kystfiskere fra hele landet tog fredag første skridt til at sikre det kystnære fiskeris fremtid, da de på en stiftende generalforsamling på Helsingør Havn stiftede »Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri«, FSK.
Foreningen repræsenterer garn-, krog-, tejne, ruse- og snurrevodsfiskere fra hele landet fra den jyske Vestkyst, ned over Fyn og Øerne til Sjælland. Og det var altså disse fiskere, der fredag havde forladt kutterne for at give håndslag på en fælles indsats for dem, der fisker med naturskånsomme redskaber.
Foreløbig er der enighed om foreningens mål, kontingent og vedtægter og sammensætningen af en bestyrelse, der er villig til at bruge fritiden på politisk arbejde.
»Første udfordring var at få fiskerne til at blive i land og samles i Helsingør. Det lykkedes jo fint, så nu kan vi begynde på næste fase, som er at skaffe os plads ved forhandlingsbordet og etablere organisationen med de strukturer, vi skal bruge i vores politisk arbejde, som kommer til at foregå i vores fritid. Vi er jo alle fiskere, der arbejder fuldtids på havet,« siger Max Christensen, der er formand for den nye forening.
Bestyrelsen i FSK
Foreningen tegnes af formand Max Christensen, Vedbæk og næstformand Søren Jacobsen, Hornbæk. Til bestyrelsen valgtes Reinhardt Schmidt, Thyborøn og Claus Nielsen, Spodsbjerg. Hans Jacob Jensen, Kerteminde, er kasserer og Søren Nordshøj, Helsingør, er revisor.
Opgaverne er mange
Fiskerne er i første omgang enige om at bruge kræfterne på at begrænse sandsugernes ødelæggende virkning på ynglepladserne, en på fornuftig politisk aftale om kystfiskerordningen, mærkning af skånsomt fangede fisk samt afsætningskanaler, der forkorter fiskens vej fra hav til spisebord og sikrer en rimelig pris for fisker og forbruger.
“Vi har på forhånd snakket med politikere på Christiansborg og i regionerne for at sikre os, at vores ideer ville kunne leve ved forhandlingsbordet. Nu går vi i gang med at varetage den betroede tillid for at skaffe resultater. Vi skal have friheden tilbage til
de fartøjer, som fisker med faststående redskaber. Fiskeri, som belaster miljø eller bestande minimalt. Her giver det ikke mening at begrænse antallet af havdage, og det forventer jeg at kunne skaffe forståelse for,« siger næstformand Søren Jacobsen.
Ifølge NaturErhvervstyrelsens tal var der sidste år 4.772 erhvervsfiskere fordelt på 1.979 garnbåde og 597 trawlere – dertil fire not- og 52 muslingefartøjer. Samlet landes der fisk til en værdi af lidt over tre mia. kr., heraf står trawlfiskeriet for 2,2 mia. kr. mens garn og krogfartøjer sammen med snurrevodsskibe står for 400 mio. kr.