Et par dage sidst i juli og i starten af august gennemførte Fiskeriinspektoratets kontrolpersonale en kontrolaktion i Bagenkop på Langeland. Kontrollen bestod af diskret observation af aktiviteterne kombineret med synlig kontrol. Baggrunden var et ønske fra myndighedens side om at krydschecke, om oplysninger fra fiskere og opkøbere svarede til virkeligheden.
Mandag den 31. juli modtog Fiskeridirektoratet en sms-tilmelding fra et fartøj. Fartøjet ville senere samme dag ankomme til havn og losse 800 kg torsk. Fartøjet var hele dagen blevet observeret liggende ved kaj i havnen, og i timerne omkring det anmeldte lossetidspunkt skete der heller intet – der blev ikke losset fisk, og fartøjet lå fortsat ved kaj.
Dagen efter indberettede en opkøber til Fiskeridirektoratet, at der var modtaget 800 kg torsk fra fartøjet, og fartøjsføreren sendte til Fiskeriinspektoratet et udfyldt logbogsblad, hvoraf det fremgik, at fartøjet angiveligt skulle have været på fiskeri i 7 timer, selvom det var blevet observeret i havn. Fartøjet er udstyret med satellitsender, som sender oplysninger til Fiskeridirektoratet hver time om position, men senderen var tilsyneladende ude af funktion og virkede først igen, da fartøjet dagen efter forlod havnen.
Såvel fisker som opkøber har i forening overtrådt en række fiskeriregler og afgivet forkerte oplysninger til myndighederne.
Formålet med at afgive urigtige indberetninger som beskrevet kan være, at skabe sig mulighed for, på et senere tidspunkt, at fiske og lande flere fisk end ellers tilladt.
Fartøjsejeren har fået inddraget sin tilladelse til at fiske torsk i Østersøen i en periode og kan se frem til en politianmeldelse med krav om bøde. Opkøberen, som indberettede de ikke-eksisterende torsk, kan ligeledes se frem til en straffesag.