Et projekt mellem en række virksomheder, støttet af GUDP (Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram) skal nu undersøge, om fiskeaffald som fiskeskind kan blive en god forretning.
Bi- og restprodukter fra fiskeindustrien, der i dag enten smides ud eller bruges til fiskeensilage, kan med nogle få processer bearbejdes til højprofilerede produkter istedet. Fiskeskind kan for eksempel blive til fiskeskindslæder (Aqualæder), som igen kan benyttes af en lang række produktionsvirksomheder, som et nyskabende lædermateriale til fremstilling af blandt andet tasker, smykker og møbler samt sko o.l. Noget der i meget ringe grad udnyttes i dag.
Det skal et kommende samarbejde mellem Teknologisk institut og en række partnere indenfor Fiskeri, garveri og modeindustrien nu lave om på. Der sættes spot på mulighederne for at udnytte fiskeskind mere kommercielt og derigennem løfte værdien på restproduktet.
Projektets formål
- At skabe et konkurrencedygtigt produkt, der øger handelsværdien af fiskebiprodukter (skind) til gavn for fiskeindustrien.
- At skabe øget dansk omsætning og vidensopbygning for nicheproduktion af garvede specialprodukter.
- At give danske lædervareproducenter et interessant produkt med en vigtig markedsføringshistorie.
Teknologien baner vejen for mulighederne
Ingen af disse muligheder kan realiseres uden nye teknologiske processer og samarbejder. Udover projektledelse har Teknologisk Institut rollen med at tilføre den påkrævede viden. Konsulent Karin Loft Eybye fra Teknologisk Institut er projektleder på projektet. Hun siger i en kommentar til projektet, »et projekt som dette kræver involvering af mange forskellige fagligheder. Vi har viden inden for udvikling af garvemetoder, faciliteter til test og kvalitetsvurdering af skindprøver, samt kendskab til tekstiler. Vi besidder desuden omfattende kompetencer inden for miljøoptimering af industrielle processer og vurdering af restbiomassernes potentiale. Så vi kan byde ind i løbet af hele projektet og bidrage til realiseringen af dets potentiale« udtaler Karin Loft Eybye.
Fakta om projektet
Projektet er støttet fra Grønt Udviklings- og Demonstrations Program, GUDP under Fødevareministeriet. Projektet løber fra 1. september 2017 og frem til september 2020.
Kilde: GUDP FiskerForum.dk