Fødevareministeriet fremmer modernisering af fiskerfartøjer


Fødevareministeriet afsætter 20 mio. kroner til at fremskynde moderniseringen af fiskerflåden. Kutterne skal være moderne arbejdspladser med optimal opbevaring af fisken.

Fødevareminister Hans Chr. Schmidt har efter aftale med regeringspartierne og Dansk Folkeparti afsat 20 mio. kroner til at fremskynde fiskernes investering i modernisering af deres fartøjer.

Tilskuddet skal gå til modernisering af eksisterende fiskefartøjer, der er mere end fem år gamle. Støtten kan gives til at forbedre kvaliteten af fangsten, øge sikkerheden om bord eller skabe bedre arbejdsmiljø. Ifølge Fødevareøkonomisk Institut er gennemsnitsalderen for et fiskerfartøj i den danske flåde 29 år. En modernisering af flåden er blandt andet nødvendig for at trække unge fiskere til faget.

“Mange fiskere sejler rundt i nogle gamle skibe, hvor unge ikke gider at tilbringe deres arbejdsdag, og hvor fisken ikke opbevares optimalt. Bådene skal moderniseres, så de bliver en sikker og attraktiv arbejdsplads. Kvaliteten af den landede fisk skal bringes i top, så fiskerne får nogle bedre priser, og forbrugerne får friskere fisk,” siger Hans Chr. Schmidt.

Støtteordningen skal skabe incitament til så mange fiskere som muligt. De første 600.000 investeringskroner vil derfor kunne opnå et ekstraordinært højt tilskud på 40 procent. Den del af investeringen, der ligger derudover kan opnå det normale tilskud på 20 procent.

“Jeg forventer, at initiativet vil sætte øget skub i den fornyelse, som dansk fiskeri i høj grad savner,” siger Hans Chr. Schmidt.

Dansk Folkeparti har sammen med regeringspartierne i en langsigtet handlingsplan lagt sporet for udviklingen af dansk fiskeri. Fødevareordfører Chr. H. Hansen fra Dansk Folkeparti fremhæver værdien af, at aftaleparterne gennem løbende initiativer viser viljen til at holde dampen oppe i arbejdet.

Fødevareordfører Chr. H. Hansen siger: “Der er i forvejen stillet store krav til erhvervets tilpasning, og jeg lægger vægt på, at aftaleparterne viser dansk fiskeri, at vi er med hele vejen. Det er især af betydning for mig, at investeringsgrænsen på 600.000 kroner giver en hidtil uset forbedring af kystfiskernes mulighed for at investere i fremtiden for deres erhverv”.

Fødevareministeriet er ved at udarbejde de nye regler, der ventes på plads inden for få uger.