Det er avisen politiken der onsdag havde taget turen op til Skagen Havn, hvor avisens journalist Mette Guldagger fangede to fiskeskippere Anders Hyre Larsen og Jens Christian Andersen på kajen, for en snak om kvoter.
Det er selvfølgelig med baggrund i den verserende »kvote-rapport« af Rigsrevisionen, og hvor Statsrevisorerne onsdag stillede op med en usædvanlig hård og skarp kritik af administrationen og håndteringen af de omsættelige kvoter, som også har fået andre eksperter på banen, med ord som skandaløst, rystende og alarmerende læsning.
Der er en anderledes ro over havnen i Skagen, da de to fiskere overfor Politikens udsendte, hver for sig udtaler sig om fordele og ulemper ved kvoteordningen, som den fungerer idag.
Skipper Jens Christian Andersen er ikke i tvivl, »fordelen ved kvoterne er, at du ved, hvad du har. Du får en kvote hvert nytår, og så kan du planlægge og fange torsk den ene måned og hummer, når det er det bedste fiskeri, og prisen er bedst. Jeg fiskede med en sildebåd før, og da kunne jeg knapt nok betale huslejen«.
Den nordjyske fisker håber ikke, at den meget virak om kvoterne, får politikerne til at vælte systemet.
Jens lånte millioner i banken, da muligheden bød sig for at eje kvoterne og købe op. Noget der senere skulle vise sig at være en rigtig god idé. Han påpeger dog, at det skal gå redeligt til og det er ikke ok at snyde, hvis man har gjort det. Men et er sikkert »Vi er alle blevet rigere«. Afregningspriserne har også rettet sig, her senest med 30 til 40 procent inden for nogle få år, fordi nogle af de »store« er begyndt at købe nogle »fisk« op«, siger en tilfreds Jens Christian Andersen til Politiken.
Alt imens Jens Christian Andersen, som ikke har været ude på fiskeri pga. vejret, taler med journalisten fra Politiken, har Anders Hyre Larsen omvendt travlt med at lossen dagens fangst af blandt andet mørksej til auktionen. Han er lige kommet hjem og vender lige købmanden, inden kursen igen til aften sættes ud ad Havnen i Skagen.
Selv om den 28-årige nordjyske skipper er med hele vejen, er det ikke ham, der ejer kvoterne og til Politiken røber han, at han også har svært ved at se, hvorledes han nogensinde skulle kunne stable så mange penge på benene. »Det er umuligt for mig som ungt menneske at komme ind i faget. Jeg kan ikke lige skaffe de 25 millioner, man skal investere for at få sådan en båd op at køre. Man kan godt leje kvoterne, men som regel er de alt for dyre i sammenligning med, hvad man kan få for fisken. Så tjener du måske kun en krone per kilo fisk, og så er der ikke til at betale brændstof og andre udgifter«, forklarer Anders Hyre Larsen videre. Han håber dog én dag, med sit job som skipper, at få lov til at købe sig ind en dag.
Om kvotesystem har Anders Hyre Larsen som ikke-kvoteejer ikke den helt store mening om, men den nordjyske fisker omtaler derimod i rosende vendinger de fem til seks store kvoteejere i byen. »De skaber jobs. De bygger nye både og bygger gamle både om samt ansætter folk til fiskeriet og skaber dermed yderligere vækst og jobs ved servicefagene i havnene«, kommer det uden tøven fra Anders som med denne replik slutter samtalen.
Du kan læse hele politikens artikel her »Kvotefisker: Før kunne jeg dårligt betale min husleje«.