Eksempler fra et dansk fiskerierhverv i opbrud 1990-2008. De danske museers samarbejdskreds om fiskeri og fiskerihistorie.
”Fiskeriet der forsvandt” er resultatet af seks kulturhistoriske museers undersøgelser af fiskerierhvervet i forskellige dele af Danmark. Museerne er medlemmer af Fiskeripuljen, som siden 1983 har været navnet på de danske museers samarbejdskreds om fiskeri og fiskerihistorie. Bogen er redigeret af og udgives fra Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, som også huser Fiskeripuljens sekretariat.
I ni artikler giver bogen eksempler på et dansk fiskerierhverv præget af faldende fiskebestande, kvoter, ophørsstøtte og omsættelige fiskerettigheder – men også af nye teknologier og modernisering af den tilbageværende fiskerflåde. På grundlag af undersøgelser i syv lokaliteter – Bornholm, Gilleleje, Bønnerupstrand, Limfjorden, Skagen, Hvide Sande og Esbjerg – beskriver forfatterne, hvordan en stor del af erhvervsfiskeriet er forsvundet siden 1980’erne, men også hvordan fiskeriets tilbageværende udøvere har tilpasset sig den begrænsede adgang til at fiske. Materialet til bogen er primært indsamlet i 2005 og 2007, og mange fiskere og folk med tilknytning til fiskeriet har bidraget med interviews og oplysninger. Bogen er velforsynet med aktuelle fotos fra de forskellige fiskerihavne, og den giver et indtryk af det forskelligartede danske fiskeri, som ofte lever en turbulent tilværelse, hvor man må tilpasse sig svingninger i såvel fiskebestande som i den omfattende politiske regulering af fiskernes aktiviteter.
”Fiskeriet der forsvandt” er et bidrag til historien om et dansk fiskerierhverv, som i det meste af 1900-tallet vejede tungt i rigtig mange danske havne og lokalsamfund, men som efter årtusindskiftet efterhånden er reduceret til en brøkdel af dets tidligere størrelse. Såvel undersøgelserne som bogudgivelsen blev støttet økonomisk af Kulturarvsstyrelsen, og bogen kan købes ved henvendelse til Fiskeri- og Søfartsmuseet eller nærmeste boghandel.
Yderligere oplysninger om bogen kan fås ved henvendelse til museumsinspektør Søren Byskov, som også er sekretær for Fiskeripuljen, på tlf. 7612 2000