Teknologisk Institut bag HACCP-erfagruppe til branchen
Nordsøen Forskerpark i Hirtshals lagde tirsdag den 30. juni 2009 lokale til etableringen af den første HACCP-erfagruppe inden for dansk fiskeindustri. De fleste af 23 tilmeldte medarbejdere fra 21 virksomheder var mødt frem og tilkendegav stor interesse for gruppen, der er blevet dannet med Teknologisk Institut som fødselshjælper.
Fiskeindustrien vil have styr på risikofaktorerne Mikkel Knudsen, Launis Fiskekonserves A/S (t.v.), og Anders Hviid Jensen, Nordic Seafood, er enige om, at fiskeindustrien har brug for en HACCP-erfagruppe.
– Formålet er at etablere et forum for de kvalitetsansvarlige i fiskebranchen, hvor medlemmerne kan udveksle viden og erfaringer og søge hjælp omkring ledelsessystemer, dokumentation, certificering, lovgivning og alle de andre udfordringer, de sidder alene med i deres hverdag. Udvekslingen skal både ske på internettet i en såkaldt ”Netgroup”, der er et kommunikationsforum, og ved fire årlige temamøder, siger seniorkonsulent Poul Ole Nielsen, Teknologisk Institut på Nordsøen Forskerpark, der er ansvarlig for projektet.
HACCP er en forkortelse for Hazard Analysis and Critical Control Points, der kan oversættes til risikoanalyse og kritiske styringspunkter.
Arbejdet med HACCP går ud på, at man først vurderer, hvor i håndteringen af produktet der er en risiko for, at noget kan gå galt. Derefter udarbejder man en plan for, hvordan man vil forebygge, at det går galt.
Fødevaresikkerhed et kollektivt ansvar
Mikkel Knudsen, Launis Fiskekonserves A/S, har meldt sig til erfagruppen, som han kalder et både spændende og vigtigt projekt.
– Det er første gang, et sådant forum ser dagens lys. Når man sætter så mange personer med samme baggrund og udfordringer sammen, skal der nok komme noget fornuftigt ud af det. Også selv om vi er konkurrenter til daglig, siger han og henviser til, at arbejdet i gruppen vil gå på generelle, overordnede problemstillinger, ikke konkrete forhold i forbindelse med de enkelte virksomheder og deres produkter.
Det er Anders Hviid Jensen, Nordic Seafood enig i. Han ser erfagruppens værdi i, at den kan medvirke til at øge fødevaresikkerheden og konkurrenceevnen i dansk fiskeindustri som sådan og dermed styrke branchen.
– Dansk fiskeindustri møder hård konkurrence fra lande som Holland og Spanien. På det globale marked er fødevaresikkerhed ikke kun den enkelte virksomheds ansvar, men også branchens som sådan. Det rammer nemlig os alle, hvis bare én producent kommer på forsiderne i forbindelse med en skandale, siger han.
Treårig opstart
HACCP-erfagruppen har fået tilskud fra Fødevareinnovations-netværket under Forskningsministeriet til at finansiere arbejdet i de første tre år. Derefter er det planen, at omkostningerne skal dækkes af kontingentbetaling fra de virksomheder, der deltager i gruppens aktiviteter.
Poul Ole Nielsen er ovenud tilfreds med opbakningen fra fiskeindustrien og håber, at endnu flere virksomheder vil melde sig til erfagruppen, når de bliver klar over dens eksistens.
– Vi er startet langsomt op uden at have markedsført HACCP-erfagruppen på anden vis end mund til mund-metoden. Nu er vi i gang og ser frem til en dialog med hele branchen, siger han.