Du har læst rigtigt og nej du er ikke skør, for det lille eksperiment der beviser dette, er foretaget af franske forskere, der ved et helt simpelt eksperiment, tilsyneladende fik vendt tyngdekraften på hovedet, så skibene sejlede med kølen opad. Men der går nok længere end lang tid, inden vi i fiskeriet, ser trawlere sejle ind og ud af havnene – over og under vandet.
Det lyder fuldstændigt som fuldemandssnak og det rene volapyk. Men danske forskere jubler over, at det stadigt er muligt at gøre nye opdagelser i helt simple eksperimenter.
De franske forskere kan nemlig ikke alene få en væske til at svæve oven på luft, hvilket også lyder helt utopisk. De kan også få et lillebitte skib til at flyde på hovedet på undersiden af den svævende væske.
Det er videnskab.dk der bringer nyheden og i et interview med lektor og kemiingeniør ved Danmarks Tekniske Universitet Alexander Shapiro forklarer han, at det er et forholdsvis enkelt og relativt simpelt eksperiment, der nærmest vender tyngdeloven på hovedet. Et forsøg som lektoren er overbevist om, kan anvendes i det praktiske.
Det er vibrationer der skaber ligevægt, noget som den nobelsprisvindende sovjetiske fysiker Pyotr Kapitsa havde udført og bevist. (Kapitsa levede fra 1894 til og med 1984.) Han fandt, at vibrationer kan hjælpe med at opretholde ligevægten i et system, som ellers ikke er stabilt. I de franske forskeres studie, understreger de netop, at man har benyttet Kapitsa-effekten, for at få væsken til at svæve. De ryster væsken vertikalt, hvilket skaber en ligevægt i systemet, så væsken bliver liggende oven på luften. Det nye i dette eksperiment er, at når forskerne sætter en lille båd på blot 7 gram og 2,5 cm længde ind i en vibrerende beholder, kan man få den til at flyde på undersiden af væsken. Noget der umiddelbart virker både ulogisk og helt uden for fornuftens rækkevide. Men Alexander Shapiro glæder sig til selv at prøve, »Det er et virkelig sjovt eksperiment, og jeg har lyst til vise det til nogle børn med det samme. Jeg tror, det vil blive en klassiker i skolelaboratorier. Men jeg er faktisk også ret overbevist om, at kemiingeniører formentlig vil kunne bruge det i praksis,« understreger Alexander Shapiro samtidig.
For som han siger, ideén kan bruges til at rense vand med. Det går man allerede i dag, hvor gas-bobler benyttes til at rense beskidt vand eller andre væsker med. Hvor gas-bobler sendes op gennem vandsøjlen, hvor de bringer urenhederne med op til overfladen, hvorefter de kan renses fra. Det har så afstedkommet et andet spørgsmål, hvorfor så ikke lade boblerne går den anden vej, nedad. Så urenheder og andet istedet kan blive bundet til bunden, hvor man kan have mere kontrol med det.
Men om dette er muligt vides endnu ikke, men det er jo til tider de sjove og lidt underlige spørgsmål, der sætter gang i en proces, der kan blive nyskabende.
Du kan læse artiklen her i Nature.com »Vibration overcomes gravity on a levitating fluid«