EUs PECH Committee (EUs Fiskeriudvalg) har fået foretaget en gennemgang af EU’s landingsforpligtelse og indsatser for øget selektivitet i fiskeriet.
Undersøgelse giver et overblik over den nuværende udvikling indenfor selektivitet i EU’s fiskeri ved at:
- Fortælle om allerede eksisterende teknologiske og taktiske metoder for at reducere uønskede fangster.
- Undersøge hvad der fungerer bedst, gennem eksempler fra vellykkede projekter, der har øget fiskeriets evne til at udvælge bestemte fiskearter.
- Undersøge nærmere hvorledes medlemslandene har brugt EU-midlerne til at styrke fiskeriet’s evne til at udvælge specifikke fiskearter. Baseret på disse resultater fremsættes der forslag til politik for EU’s beslutningstagere om mulige tiltag for at forbedre selektiviteten i EU’s fiskeri.
En ny undersøgelse har for nylig kastet lys over fiskeriets evne til at vælge specifikke fiskearter og udviklingen i forbindelse med EU’s Landingsforpligtelse, der har til formål at minimere uønskede fangster. Undersøgelsen fokuserede på tiltag som brugen af mere selektive fiskeredskaber og taktiske foranstaltninger som f.eks. tidsbegrænsninger og lukkede områder for at undgå uønskede fangster.
Undersøgelsen påviste forskellige tilgange inden for EU’s fiskeri, hvor der blev brugt mere selektive redskaber og indført midlertidige og lukkede områder for at reducere uønskede fangster. Specifikt blev der lagt vægt på nye initiativer for aktive redskaber som trawl og snurrevod samt passive redskaber som garn, kroge og liner.
Resultaterne afslørede, at der har været en betydelig udvikling og testning af metoder til at gøre fiskeri mere selektivt, især når det kommer til trawlfiskeri. Undersøgelsen viste, at der er blevet anvendt en bred vifte af tiltag, der spænder fra omkostningseffektive redskaber til mere avancerede teknologiske løsninger. På trods af betydelige fremskridt inden for redskabsteknologi er der stadig behov for at fokusere mere på taktiske tiltag for at undgå uønskede fangster.
Undersøgelsen identificerede også de mest effektive metoder, herunder samarbejde med fiskere og rettidig kommunikation om eksisterende tiltag.
For at evaluere, hvordan medlemsstaterne bruger EU-finansiering til at fremme nyskabende projekter, blev der gennemført en analyse af den Europæiske Hav- og Fiskerifond (EMFF). Resultaterne viser, at 10 medlemsstater har modtaget støtte til 1.493 fartøjer for at forbedre redskabsselektiviteten.
Baseret på resultaterne fra undersøgelsen blev der udarbejdet en række anbefalinger til EU-beslutningstagere. Disse inkluderede klare mål for at øge selektiviteten, støtte til samarbejde og incitamenter til initiativer nedefra samt en mere fleksibel tilgang til forvaltningsrammerne. Derudover blev vigtigheden af overvågning og integration af fangststyring understreget som en del af bredere forvaltningsmål. Selvom der er gjort betydelige fremskridt, erkendes det, at ingen selektivitetsforanstaltninger er perfekte, og derfor anbefales yderligere incitamenter til udvikling og anvendelse af selektive tiltag under Landingsforpligtelsen (LO).
Du kan læse hele rapporten her (engelsk).