En køreplan for oprensning af havnebassinerne i Esbjerg Havn, giver nu plads til en efterspurgt udvidelse af havnen og bidrager samtidig til et rent havmiljø i 2025
Maskiner, der rydder op i de gamle depoter af forurenet havbundsmateriale på Esbjerg havn, er det første synlige bevis på gennemførelsen af Projekt »Ren Havn.«
Projektet har en samlet bevilling på 267 millioner kroner, og når det er fuldført i 2025, vil havnebassinerne være så rene, at det materiale, der renses op fra bassinerne, kan sejles ud på havet igen.
Men allerede i 2017 vil oprydningen i de gamle depoter frigive 75.000 m2 til nye aktiviteter og øget beskæftigelse på havnen.
»Projekt »Ren Havn« i Esbjerg er et håndgribeligt eksempel på, at vi på samme tid kan gøre en indsats for miljøet, erhvervet og beskæftigelsen. Esbjerg Havn er en af landets største erhvervshavne, og med dette projekt er vi med til at sikre fremtiden,« siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.
### Køreplanen til »Ren Havn« er lagt i et samarbejde mellem Miljø- og Fødevareministeriet, Esbjerg Havn og Esbjerg Kommune.
»Havnen har længe kæmpet med resultaterne af fortidens miljøsynder, og forurenet materiale fra havbunden har været deponeret og lagt beslag på arealer i havnen. Med den aftalte køreplan for Ren Havn, har vi fået en permanent løsning, der er til gavn for både miljøet og havnen,« siger Esbjergs borgmester Johnny Søtrup.
### Også på Esbjerg Havn er der optimisme omkring løsningen:
»Vores kunder har rigtig god brug for de ekstra 75.000 m2 til deres aktiviteter på havnen. Vi har længe set frem til at få renset grundigt op i bassinerne, og det glæder os, at vi nu har en plan for, hvordan vi når i mål med Ren Havn. En langsigtet indsats fra flere parter fører os frem til rene bassiner og rent havbundsmateriale,« udtaler havnedirektør Ole Ingrisch, Esbjerg Havn.
Der er afsat 267 millioner kroner til Projekt Ren Havn i Esbjerg. Staten bidrager med 263 millioner og Esbjerg Havn med 4 millioner kroner.
Løsningen er planlagt i tre faser. Første fase er nedlæggelse og stabilisering af såkaldte tørrefelter på havnen, hvor forurenet materialet har været deponeret siden 2007. Når det arbejde er færdiggjort i 2017, overdrages arealerne til Esbjerg Havn. Anden fase består i at deponere og håndtere forurenet materiale på land og udbringe det materiale, der er rent nok til havet. I tredje og sidste fase opføres et nyt deponeringsanlæg ved Østhavnen. Dette anlæg skal anvendes indtil 2025, hvor havbundsmaterialet skal være så rent, at det kan klappes – det vil sige bringes tilbage til havet.