El Nino spreder død langs de Chilenske kyster

El Nino spreder død langs de Chilenske kyster

Det er El Nino der er mistænkt for at være hovedårsagen til, at de Chilenske strande stadigt oftere rammes af tonsvis af ildelugtende fisk, der døde skyller op på kysterne pga. havets temperaturstigning, forårsaget af de øgede algeforekomster.

Den røde døde bølge

De Chilenske myndigheder skyder skylden på det R20;røde tidevandR21;, som bølgen af alger kaldes. En alge-bølge der dræner hele området for al ilt, og dræber alt levende. Fiskeriet er efterfølgende blevet forbudt i de berørte områder, som på den måde sætter tusindevis af fiskere fra bestilling og skaber økonomisk ustabilitet.

Ifølge en forsker fra Det Marinbe Inbstitut IDEAL Jorge Navarro, rammes det sydlige Chile, hvert år af dette »røde og døde tidevand«. Denne gang har det blot ramt lidt længere mod nord end tidligere.

Og det er ikke ubetydelige mængder som lider Alge døden. »Bølgen« dræber ca. 40.000 tons laks (svarende til ca. 12 procent af Chiles samlede fangster), og ca. 8.000 tons sardiner samt i tusindvis af muslinger. Sidste år blev de chilenske forskere yderligere chokerede, da mere end 300 hvaler også led den langsomme kvælningsdød. Desværre var det kun det første i en serie af yderligere grumme fund af døde fisk og pattedyr. I denne måned skyllede ca. 8000 tons døde sardiner op ved mundingen af R03;R03;Queule floden og tusindvis af døde muslinger blev ligeledes skyllet op på kysten ved Øen Chiloé.

På bredden af R03;R03;Santa Maria Island ud for centrum off Chiles lange kyst, er store mængder døde blæksprutter blevet skyllet op og fortsætter tendensen, bliver El Nino årsagen til en meget trist rekord, som man ikke har set lignende i 65 år

Med sine ca. 4.000 kilometer lange kystlinje, ud mod Stillehavet, er Chile særligt udsat for virkningerne af El Nino, der hvert år rammer kysten her.

Se video indslaget her

Læs artiklen her (engelsk)