Med DTU`s havundersøgelsesskibet Dana, har 18 unge studerende oplevet hvad det vil sige at arbejde under ekstreme forhold som høj søgang.
I august måned var Dana på vej mod Øst Grønland for at hjælpe to forsker grupper med undersøgelser udfor østkysten.
Ved sejladsen op til Grønland blev universitets elever undervist i Ocenografi til havs. Her fik de studerende mulighed for blandt andet at undersøge de områder, hvor dannelse af såkaldt dybtvand, en del af det thermohaline kredsløb (1) , foregår.
Aquatic Science and Technology Søren Enghoff-Poulsen var med på turen, hvor bachelor-, kandidat- og Ph.d. studerende med baggrund i geofysik, biologi og akvatisk modellering med repræsentanter fra AU, KU, SDU, RUC og DTU også deltog.
I de fire dage hvor prøvetagningerne blev taget, var der travlt på dækket og med syv meter høje bølger og vindhastigheder på 20 sekundmeter, kunne selv ikke søsygepiller,
ingefærtableter og forskellige plastre ikke forhindre pludselige opkast og søben. Trods de ekstreme forhold fortæller Søren Enghoff-Poulsen, at med en pris på 150.000 kr. pr. døgn i leje for DTU`s Dana fartøj, skylder man at få det meste ud af tiden om bord.
Uddannelsestogtet var arrangeret af DTU Aqua og blev gjort muligt takket være økonomisk støtte fra Dansk Center for Havforskning.
(1) Det thermohaline kredsløb har stor betydning for Vesteuropas klima, med Golfstrømmen og dens forlænger Den Nordatlantiske strøm. Idet den varme Golfstrøm flyder mod nord, vil der ske en varmeafgivelse ved fordampning. Derved øges saltholdigheden (saliniteten) af vandet, som derved bliver tungere, begynder en del af dette tungere vand at synke mod bunden. I det nordlige Atlanterhav, hvor vandet fryser til is, bliver saltindholdet i det vand, der ikke er frosset, endnu større og det vil derfor synke til bunds.
Kilde: DTU Aqua
FiskerForum.com