Tysk rumfartsagentur er begejstret for dansk udviklet mini-radiomodtager til skibsovervågning og vil anvende den til aflæsning af skibsdata omkring Grønland.
Mini-AIS`en betegnes som en af verdens mindste og er udviklet af studerende fra Aalborg Universitetscenter, hvor designet og teknikken er bygget helt fra bunden, som et led i de studerenes uddannelse.
”Vi er for tiden ved at lægge sidste hånd på projektet AAUSAT3, som går ud på at bygge en overvågningssatellit til farvandet omkring Grønland”, fortæller leder af projektet Jens Dalsgaard Nielsen, Lektor ved Aalborg Universitet, og fortsætter, ”jeg vil tro, det må være tæt på at være verdens mindste rum-AIS-modtager (Automatic Identification System)”.
AIS-modtageren kan bruges til at opfange oplysninger om navn, position og kurs fra de skibe, der er udstyrede med en AIS-sender.
Satellitten forventes først opsendt til maj, men trods dette har Aalborg Universitet allerede indgået aftale med det tyske rumfatsagentur DLR (Deutche Luft und Raumfarht) om AIS-modtagere. AAUSAT3 er en 1 unit cubesat (10x10x10 cm), og AIS-antennerne er kun ca. 35 cm lange. AISAT derimod er udstyret med en 4 m lang og 60 cm i diameter helix-antenne. AISAT flyver i ca samme højde som AAUSAT3, så modtagebetingelserne er markant bedre.
”Så vi får rummets største AIS-antenne til verdens mindste AIS-modtager,” siger Jens Dalsgaard Nielsen til slut.