Det var Danmarks Demokraterne’s ordfører Betina Kastberg (DD) samt formand for miljø- og Fødevareudvalget Hans Kristian Skibby (DD) og fiskeriordfører Kristian Bøgsted (DD), der mandag den 22. maj 2023, mellem kl. 11.00 og kl. 14.00, aflagde besøg på Havnen i Hvide Sande.
Her fik de tre medlemmer af Danmarks Demokraterne et indblik i Havnens aktiviteter, med et specielt fokus på fiskeriet og fiskeriets betydning for byen og området samt ikke mindst de udfordringer som en lokal vestkyst-havn dagligt står overfor, der gerne skal ende op med, hvorledes man fra politisk hold kan støtte op om fiskeriet og de tilknyttede virksomheder.
Selv står Danmarks demokraterne (DD) stærkt i det jyske og selvom de er glade for vores stærke hovedstad København og de store byer, hvor væksten buldrer derudad. Så er det vigtigt for partiet, at man ikke glemmer Danmarks rygrad – nemlig Produktions-danmark. (red. VandkantsDanmark).
Det er ligeledes vigtigt for Danmarks Demokraterne (DD), at den grønne klimapolitik ikke bliver erhvervsfjendsk. De går ind for den grønne omstilling, men det skal være på en måde, hvor både virksomhederne og arbejdspladserne bevares i Danmark. Mange danske virksomheder og dansk landbrug (red. dansk fiskeri) er nu engang langt bedre til at producere mere klimavenligt end i mange andre lande.
Derfor skal erhvervspolitikken og klimapolitikken gå hånd i hånd, så arbejdspladserne kan bevares i Danmark.
- kl. 11.00 – 12.15 – Velkomst, møde og frokost på Cafe Marina, med velkomst af direktør for Danske Havne Tine Kirk samt bestyrelsesformand for Hvide Sande Havn Hans Schneider. Hvorefter dagens program blev forelagt, efterfulgt af præsentationer af Hvide Sande Havn, med CEO Poul Erik Jessen og CVO Henning Renita Yde samt af Sydvestjysk Fiskeriforening’s formand Thomas Sloth og CEO Michael Vejlgaard fra AS Scan, der fortalte om Havnens servicevirksomheder og fra eksportørforeningen fik Jens Nikolaj Vejlgaard muligheden for at runde af med fiskeriet og Hvide Sande.
- kl. 12.15 – 12.30 – Spørgsmål / input til Danmarksdemokraterne
- kl. 12.40 – 13.00 – Lokal rejefisker vil sine udfordringer ved kajen ved Cafe Marina
- kl. 13.10 – 13.30 – var der arrangeret besøg ved Danske Fiskeauktioner hvor CEO Michael Lodahl fortalte om auktionen.
- kl. 13.40 – 14.00 – var der besøg ved Insula hvor salgschef Klaus Haahr fortalte om virksomheden.
Besøg ved RI 320 »Lasiry«
De tre Danmarks demokrater slog følgeskab med resten af deltagerne og fik ved havnekajen en snak med fisker Per Christiansen med RI 320 »Lasiry«, der overvejende fisker hesterejer, men som også fanger og lander rødspætter i sæson. Han kunne fortælle om et fiskeri i modgang, der med øget myndighedsbyrder og mindre råderum i Nordsøen pga. planlagte energi-øer, havvindmøller og kabelnedlæggelser langs kysten, samt natura 2000 og nuværende og kommende fredede havområder, nu nærmest vil gøre det kystnære fiskeri, til et forhindringsløb, hvor begrænsningerne syntes større en muligheden for at fiske. Specielt diskussionen omkring trawlforbud i store dele af Nordsøen, er en »game-changer«.
Samtidig ærgrer det den vestjyske fisker, at en overvejende del af offentligheden samt SVM-Regeringen og myndighederne heller så trawl-fiskerens hæl end tå. Noget der har ramt den vestjyske fisker hårdt og har fået ham til at foreslå, at man istedet meldte klart ud – om man vil trawl-fiskeriet eller ej – for hvis ikke, så burde SVM-Regeringen stå på mål for fiskerne, så de kunne komme ud af erhvervet på en fornuftig og økonomisk forsvarlig måde. Spillereglerne i fiskeriet er lavet om, hvilket ikke er fiskernes skyld.
Besøg ved Danske Fiskeauktioner
Turen gik videre til Danske Fiskeauktioner hvor auktionsejer Michael Lodahl, kyndigt og underholdende gennemgik den ubrudte kølekæde. Lige fra fisken landes til den blev udleveret til kølebilerne fra O-lagret. Og fra sporbarhed og fiskesortering i auktionshallen til de små bureaukratiske kontrol-drillerier, som man som fiskeauktion udsættes for af fødevarekontrollen.
Blandt andet en »emsig og nidkær« kontrollør, der under en kontrol faldt over et nyt »forretningsområde« for Fødevare-kontrollen – troede han. Han havde bemærket at fiskekasserne var placeret direkte på gulvet og ikke på paller, i auktionshallen. En sag der kørte længe med bakteriologiske prøver og bøder. Men her havde kontrollen gjort regning uden vært, for sagen forekom Michael Lodahl så urimelig og helt ude af proportioner, at han havde sat sig for at køre sagen helt til tops i retssystemet.
Efter mange tovtrækkerier, måtte fødevarekontrollen til sidst give sig og undskylde for en langvarig sagsbehandling. Fiskeauktionen kunne nu, med rettens ord, fortsætte sin sædvanlige, renlige håndtering af fiskekasserne. Men som Michael Lodahl også påpegede, så er byrderne fra da han startede for over 17 år siden, ikke blevet mindre, snarre tværtimod, så er sagerne blot vokset og vokset i antal. Enhvert spørgsmål fra Auktionens side, kan i dag ikke besvares af de udsendte fra Fødevarekontrollen, men foregår nu skriftligt, med en svartid fra Kontrollens egne jurister, på ikke mindre end 6 måneder. Et usædvanligt og meget bureaukratisk samt ikke mindst en uhyre langsommelig svartid, der er dræbende for en moderne virksomhed. Men som Michael Lodahl selv henviser til, så er det noget den næste generation (red. hans egen søn) skal forholde sig til.
Trods dette bureaukratiske regel-tyranni, så har fiskeauktionen alligevel valgt at investere i nye kontorforhold i auktionshallen, der forventes klar allerede til nytår. En nødvendig investering, så omkostninger og indtjening får en bedre balance for den vestjyske auktion. Danske Fiskeauktioner A/S er den mest moderne fiskeauktion i Danmark med elektronisk fiskeauktion via Internettet, tidssvarende faciliteter og moderne auktionslokaler i de tre Vestkysthavne Thyborøn, Thorsminde og Hvide Sande.
Besøg ved Insula
Ved Insula i Hvide Sande, kunne driftleder Klaus Haahr byde velkommen, til stedet hvor de overvejende forarbejder de frisk fangede lokale fisk fra Nordsøen, men som også tilfører fisk fra udlandet som; Norge, Færøerne og Island. Fiske-fabrikken færdigpakkede for nogle af de helt store supermarkedskæder i Danmark, enten som færdigretter af fisk eller som rene fisk – nitrogen-pakkede i foliebakker.
Fabrikken har 45 ansatte og som Klaus Haahr forklarede, så er der ingen danskere blandt de ansatte i produktionen. Danskere, der havde lagt vejen forbi Insula, havde maksimalt holdt nogle ganske få dage, trods udsigten til et sikkert job i produktionen med en rigtig god løn. Derfor har man i dag udelukkende fremmede arbejdskraft på virksomheden.
Men den største mangel på fabrikken var råvaremanglen – det er nærmest umuligt at skaffe SMC certificerede dansk hvid fisk. Man har derfor valgt at fylde produktionskapaciteten op med lakse-fileter, som man altid kunne få leveret i rigelige mængder – men det er som oftest opdrætslaks fra havbrugene i Norge, Færøerne eller Island – Men man er fra Insula’s side mere interesserede i frisk fanget lokale fisk, da efterspørgslen her er høj.
Herefter sluttede de tre Danmarks Demokraternes tur rundt i Hvide Sandes fiskerier og fornemmelsen var, at de alle kunne tage noget med hjem på »Borgen« og forhåbentlig være med til at gøre fiskernes hverdag lidt nemmere og betingelserne noget bedre.