Det er en Lokal vestjysk virksomhed Platix der har fundet vejen til at genbruge gamle fiskenet – de renses og sorteres efter plasttype og farver, hvorefter de fraktioneres i en biokemisk proces, der giver nyt liv til den genanvendte plast som emballage til blandt andet rengøringsmidler.
Det er Lemvig-virksomheden Plastix der har udviklet et anlæg der genanvender gamle fiskenet og redskaber, hvor de efterfølgende omdannes til plastik-granulat, som siden bruges til fremstillingen af »grøn« emballage.
Plastix går systematisk til værks, i øjeblikket har man på laboratoriet mere end 800 forskellige typer og prøver af net, reb og trawl i fibre. De er alle analyseret og kvalitetssikret med et datablad, der specifikt beskriver fiberen’s egenskaber m.m., så man altid har de optimale forudsætninger for at fremstille netop den plasttype man ønsker, men også for at kvalitetssikre den grønne plast.
Limfjord Update skriver om et samarbejde mellem Palstix og Rema 1000, som omhandler levering af over 100.000 flasker maskinrens om året. Maskinrens solgt i flasker fremstillet af genbrugsplast fra gamle fiskeredskaber og frasorteret net og garn fra fiskeriet. Affald som nu i stedet gør nytte som en emballage omkring en købmandsvare, der står på hylderne hos Rema 1000. Denne emballage er fremstillet af 98 procents genbrugsmateriale fra fiskenet. Fiskenet der normalt ville være endt som deponi hos affaldsdepoterne, men som nu gør nytte igen, som genbrugsplast i emballageindustrien.
Plastix opmagasinerer ca. 1.800 ton fiskenet og reb fra hele verden, som senere kan omdannes til plastråvarer til stort set alle produkter fra mobilcovers til møbler og rør m.m.
Plastix er en »Clean-tech« producent af »Green Plastics« der ligger i Lemvig og vi beskæftiger ca. 32 fuldtids-medarbejdere. Det vestjyske firma udvider i øjeblikket produktionskapaciteten og løfter samtidig evnen til at genanvende mere procesintensivt plastaffald, hvilket gør det muligt for Plastix at producere et bredere og mere alsidigt udvalg af førsteklasses plastrå-materialer for at imødekomme den voksende efterspørgsel efter Green Plastics. Planen er at nå en produktionskapacitet på mindst 30.000 ton grønplast om året i Danmark.