Anden runde med den grønlandske Fiskerilov er nu igang

Anden runde med den grønlandske Fiskerilov er nu igang

Selvstyret trækker igen i arbejdstøjet, når diskussionen om en ny fiskerilov genoptages her i efteråret, skriver Knr.gl på deres webside.

Oplysningerne stammer fra en pressemeddelelsen fra Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug og det forlyder samtidig, at udgangspunktet for diskussionen til en ny Fiskerilov, er identistisk med det der blev fremsat til førstebehandlingen i sin tid.

Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug Erik Jensen, vil i de kommende dage sammen med partierne og fiskerierhvervets repræsentanter drøfte og gennemgå fiskerilovens intentioner og de ændringer som blev første behandlet i Inatsisartuts eftersårssamling sidste år.

Luften var dengang tyk af beskyldinger og trusler om sanktioner, hvor blandt andet ét af de store rederier, ligefrem truede med at sende Selvstyret et milliardstort erstatningskrav, alene på baggrund af nogle forslået ændringer i reglerne om tilbagetrækning af rejekvoter.

I den udsendte pressemeddelelsen holder Naalakkersuisut dog fast i hovedlinjerne i det store, men også kontroversielle forslag, hvorfor Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug Erik Jensen´s forslag, derfor ikke vil indeholde nye tiltag i henhold til den tidligere behandling af fiskeriloven.

Dog vil Erik Jensen være lydhør overfor erhvervets ønsker og partiernes indvendinger overfor Fiskeriloven og måske specielt overfor den nye måde at beregne kvoteandele i rejefiskeriet på.

Stridspunktet her, er kvotefordelingen for rejer ved Vestgrønland, der i forslaget tænkes ændret til en fordeling fra 43 / 57 til 50 / 50, for henholdsvis det kystnære fiskeri og det havgående fiskeri. Ligeledes tænkes det at Inatsisartut kan fastsætte et opsigelsesvarsel på mindst 5 år for de tidsubegrænsede rejelicenser.

Kilde: Knr.gl FiskerForum.dk