Det er organisationerne Plastic Change, Det Økologiske råd og Danmarks naturfredningsforening der den 20. december 2016 til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg samt Fødevareministeren, har sendt et forslag til en plastikpolitik.
Mikroplast er som en tidsindstillet bombe og med forslaget tilbyder miljøorganisationerne at hjælpe med at få styr på plastikforureningen.
Der er i dag ingen politik på området, der officielt regulerer forbruget og håndteringen af det stigende plastikproblem, eller følgerne af den voksende mængde mikroplast, der ender i vores vandløb og siden i vores fjorde og indre farvande.
Derfor opfordrer de tre organisationer politikerne til at tage aktion.
»Hvis den bombe skal afmonteres er det på høje tid, at vi får en samlet plastpolitik og en handlingsplan, der fastlægger, hvordan Danmark vil håndtere plastikproblematikken de næste 5R11;10 år. Vi har derfor lavet et udspil, som en håndsrækning til politikerne i forhold til at beskytte miljøet mod plastikforurening. Når politikerne endnu ikke har handlet på den markante udfordring plastik udgør i miljøet, vil vi gerne rådgive dem ud fra en faglig baggrund. Danmark har tilsluttet sig FN’s 17 mål for bæredygtig udvikling, så vi har en forpligtelse til at arbejde for at beskytte økosystemer og bevare et bæredygtigt havmiljø. Det kræver, at vi får styr på forbruget og håndteringen af plastik,« siger de tre organisationer i en fælles udtalelse.
Organisationerne foreslår blandt andet:
- flest mulige af de ikke genanvendelige plastiktyper skal udfases, da disse produkter ikke er bæredygtige.
- mikroplastik skal udfases eller erstattes i plejeprodukter, da der allerede findes gode alternativer
- der skal pant på de mest brugte plastikprodukter der skal indtænkes miljø- og genbrugsvenligt design, når plastikprodukter udvikles.
Sidst men ikke mindst opfordres de danske politikere til, også på europæisk plan, at få indført en række regler og standarder for brug af plastik.
Du kan læse de tre miljøorganisationers forslag her