Rejefiskerne Henrik Terpet og Brian Sørensen fra S386 Casilo ApS er ved at få opført en ny hal på 600 kvadratmeter på Kuttervej 11 med kontor og lager til opbevaring af grej. De har godt gang i rejefiskeriet, og får leveret en ny trawler i juni måned næste år.
Henrik Terpet har pt. en mindre hal sammen med Brians bror, »Vi har bestilt en ny trawler, og har derfor behov for ekstra plads til vores udstyr. Vi er rigtig glade for at være på Skagen Havn, som har alle de faciliteter, vi skal bruge,« siger skipperen, som med investeringen viser en tro på fremtiden i fiskeriet.
Byggeboom på Skagen Havn
Der er nærmest gået byggeboom i den hos fiskerne på Skagen HavnNye. Nye lagerhaller og kontorfaciliteter skyder op på Skagen Havns vesthavn, hvor særligt fiskerne bygger nye faciliteter og satser på Skagen Havn.
På et tidligere ubebygget område mellem Skagen Skipperskole og tankanlægget på Skagen Havns vesthavn skyder der nye bygninger op for særligt fiskere, der benytter Skagen Havn som deres primære landingshavn. Havnen ligger geografisk godt placeret i forhold til fiskepladserne i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat og har en komplet værdikæde lige fra fangst, landing og forarbejdning til afsætning og transport, som gør den attraktiv for fiskerne og fiskeindustrien.
Det svenske pelagiske fiskefartøj Sunnaland lander omkring 8.000 af deres cirka 10.000 tons fisk om året i Skagen Havn. De har haft anpart i en mindre hal på havnen i mange år, men har netop indgået aftale med Skagen Havn om leje af et areal på vesthavnen, hvor de skal til at opføre en stor lagerhal på omkring 600- 700 kvadratmeter, som Mikael Axelsson fra Sunnanland håber kan stå færdig om et års tid: »Skagen Havn styrer processen, og de er ved at finde ud af mulighederne og information om tilførsel af el og vand, så vi kan gå i gang. Havnen bygger også et nyt vejstykke ind til grunden, som ikke har været brugt før. Vi er rigtig glade for at have Skagen Havn som vores hjemhavn. Alle faciliteterne er til stede her, og det er et ideelt sted for fiskeriet,« siger Michael Axelsson.
Også Skagen Trawlskovle og det irske fartøj Aine har fået bygget tre nye sammenhængende haller, som stod færdig i slutningen af 2015. Det svenske pelagiske fiskefartøj Ceton byggede ny hal og rederikontor i foråret 2015. I 2014 indviede det svenskejede Astrid Fiskeri A/S inden for det pelagiske fiskeri et nyt domicil på vesthavnen, og Skagen Supply ApS byggede også en ny stor hal for få år siden.
Havneudvidelse giver flere interesserede
Willy B. Hansen, adm. direktør på Skagen Havn glæder sig over byggeaktiviteten på havnen: »Vi ønsker selvfølgelig at knytte vores fiskere tæt til Skagen som deres basehavn, som det er tilfældet her med både udenlandske og danske fiskere. Vi står sammen med Erhvervshus Nord altid klar til at være en aktiv medspiller i virksomhedernes afklaringsproces omkring at skulle etablere sig eller udbygge på havnen,« forklarer han.
Skagen Havn er pt. i fuld gang med at skabe platformen for en etape 3 af havneudvidelsen, som vil give fiskeriet endnu bedre rammer med en landudvidelse på 130.000 kvadratmeter og 730 meter ny kaj. »Vi har fået indikationer fra svenske fiskere, der ønsker en tættere tilknytning til Skagen, hvis vi får etableret yderligere kajfaciliteter, så de har bedre mulighed for kajplads. Fiskeriet er en del af havnens DNA, som har krydsrelationer til vores andre forretningsområder inden for maritim service og gods & bunkring. Det giver derfor en stor afledt effekt, når fiskerne fast har deres base her og får udført alt deres service og proviantering lokalt,« fortæller Willy B. Hansen.
Mikael Axelsson fra Sunnanland ser også frem til en mulig havneudvidelse: »Det vil betyde vældig meget med en udbygning af havnen. Det ville være fantastisk med endnu mere kajplads, og det vil måske kunne trække en ny fabrik til Skagen, som kan tage i mod fisk. Det vil være super for fiskeriet og for os svenskere, som har vores livline til fiskeriet her i Skagen Havn.«