Skarvkolonien ved Tofte Sø i Nordjylland har effekt på tætheden af skrubbeyngel 30 km væk, viser undersøgelse fra DTU Aqua.
Forskere ved DTU Aqua (tidligere Danmarks Fiskeriundersøgelser) og Danmarks Miljøundersøgelser har undersøgt, hvilken sammenhæng, der er mellem en stor skarvkoloni ved Tofte Sø og tætheden af fladfiskeyngel i Aalborg Bugt. Undersøgelsen viser, at der har været færre småskrubber i området, efter at skarvene har slået sig ned:
”For skrubber ser vi et betydeligt fald i tætheden af skrubbeyngel i området 7-15 km fra kolonien efter at kolonien er blevet etableret. Og efterhånden som kolonien vokser, også i naboområdet, dvs. 20-30 km fra kolonien. Fordi effekten er størst, når skrubbeårgangen er lille, har effekten været hyppigere de senere år,” siger seniorforsker Josianne Støttrup, DTU Aqua.
En ud af fem skrubber bliver ædt
Ifølge beregningerne har skarverne 9 ud af 10 år fra 1995-2004 ædt mindst 20 procent af de 1-årige skrubber i en radius af ca. 20 km fra kolonien. Forskerne understreger samtidig, at det er svært at komme med absolutte tal, da både antallet af skarver og antallet af småfisk naturligvis er baseret på skøn, men at tallene antyder, at skarverne især i nogle år kan have en væsentlig indflydelse på småskrubbernes overlevelse.
Mens skarverne er glade for at spise skrubber, så er der ikke noget der tyder på, at kolonien har haft effekt på tætheden af yngel af tunge og rødspætte i området.
Skarvplan til høring
Et forslag til ny dansk skarv-forvaltningsplan kommer snart i offentlig høring. Planen skal erstatte den nuværende forvaltningsplan, der er fra 2002, og målet er, at en revideret plan kan træde i kraft i løbet af 2008. Skov- og Naturstyrelsen står for den praktiske udarbejdelse af skarvplanen, og den skal både sikre beskyttelse af skarven, som har Danmark som et vigtigt yngleområde, og sikre, at der ikke sker uacceptable skader på fiskebestande.
Fra midten af 80’erne til midten af 90’erne voksede skarvbestanden i Danmark og den hurtige vækst og spredning i Danmark er blevet modtaget med blandede følelser. Skarven har siden 1980 været fredet, men den konkrete forvaltning, som forestås af de lokale statsskovsdistrikter, omfatter bl.a. tilladelse til at skræmme skarver bort ved vandløb og til at oliere skarvæg i ynglekolonier, så æggene ikke klækker.