FN kalder det den tavse dræber og advarer om, at når man først mærker, hvad der er ved at ske, kan det allerede være for sent. Det skriver Jyllands-Posten i en artikel om at tabet af biodiversitet kan være et lige så stort et problem for menneskeheden, som de truende klimaforandringer.
Stigende temperatur og menneskets fortsatte udledning af drivhusgasser som kuldioxid (CO2), der som et skjold stiger op i atmosfæren, hvor den holder på varmen og skaber den frygtede drivhuseffekt. Dette forhold kender de fleste til i dag, men Jyllands-Posten har talt med en forsker, der nævner noget, som nok de færreste ved besked om. Det er tabet af biodiversitet.
FN´s biodiversitetschef hedder Chrisiana Pasca Palmer, og hun advarer netop om tabet af biodiversitet, hvor dyre- og plantearter udryddes og hele naturområder lægges øde. En ødelæggelse som kan få fatale følger og have lige så store negative konsekvenser, som drivhusgasserne har på det globale liv.
Jyllands-posten refererer til en artikel i den britiske avis The Guardian, hvor Chrisiana Pasca Palmer fortæller, at den tavse dræber ikke som klimaforandringerne, kan mærkes med det samme i ens hverdag, men istedet langsomt og nærmest umærkeligt sniger sig ind, men med en lige så katastrofalt og ødelæggende effekt. En negativ indvirkning på de stabile økosystemer. En balance som ikke må brydes, da den er altafgørende for, at insekter og fugle samt planter og pattedyr kan eksistere. Disse er igen forudsætningen for at sikre den globale fødevareproduktion og dermed også rent drikkevand for alle mennesker på jorden.
Forskeren fra FN påpeger, at man måske ikke i første omgang bemærker problemerne, men når man først mærker dem, så kan det allerede være for sent at rette op på det.
Alt dette og lidt til, holder Chefen Chrisiana Pasca Palmer for FN´s Biodiversitetskovention, som 196 lande har tilsluttet sig, en konference om i Egypten, hvor det skal diskuteres i slutningen af november måned, hvorledes hvert enkelt land kan sikre økosystemernes overlevelse. Målet er en global aftale i Beijing i 2020, om bedre beskyttelse af biodiversiteten.
Men noget skal ske og det må meget gerne ske hurtigt, for som hun videre siger til The Guardian, så henviser hun til de sidste forventninger og fremskrivninger, der allerede opgør risikoen for, at Asiens fiskebestande helt vil være væk og totalt kollapset i 2050.
Du kan læse hele artiklen i The Guardian her (engelsk)
Kilde: The Guardian og Jyllands-Posten FiskerForum.dk