Dette spørgsmål stiller den nystiftede forening FSK (Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri) i et netop offentliggjort ideoplæg, hvor foreningen går efter udvikling af kystfiskeriet, frem for den afvikling, som foreningen mener der er foregået de seneste år.
Foreningen FSKs formand Max Christensen fortæller i folderen, hvilken betydning kystfiskeriet har for de mange lokale havne, som en skattet dansk kulturarv, med et fiskeri der foregår både nænsomt og skånsomt, med tanke for naturen og med en minimal påvirkning af biodiversitet og bundfauna. Et kystfiskeri der bidrager til en bæredygtig udvikling og vækst i yderområderne og som samtidig styrker turismen i samme områder.
Styrk det skånsomme kystfiskeri
I folderen beskrives begrebet skånsomt kystfiskeri, som første gang blev defineret i en rapport fra en arbejdsgruppe om kystfiskeri den 22. maj 2013, under daværende fødevareminister Mette Gjerskov (S). Rapporten dannede senere grundlag for en ny kystfiskerordning, hvor intentionerne blandt andet var at tilgodese de mindre fartøjer der fiskede med faststående redskaber og garn, ved at forhøje deres årskvote med op til 50 procent.
Ligeledes har EU ændret kurs de senere år, med Det Europæiske Råd og Europa-Parlamentets vedtagelse af den nye fælles fiskeripolitik fra 1. januar 2014. En politik der sigter mod at få fiskebestandene tilbage på et bæredygtigt niveau og sætte en stopper for fiskerimetoder der indebærer ressourcespild, samt skabe mulighed for øget beskæftigelse og større vækst i kystområderne.
Udvikling af det skånsomme kystfiskeri skaber udvikling:
- flere arbejdspladser og mere vækst
- et levende lokalsamfund
- øget turisme
- betydeligt mindre Co2
- et noget sundere hav
- næsten ingen discard
- større udnyttelse af kvoten
- friske dagfanget fisk
Regler i kystfiskerordningen skal strammes op
Fiskerettigheder fra kystfiskere med passive redskaber opkøbes af det industrialiserede fiskeri og fiskeriet koncentreres således på de store fartøjer. Den koncentration af fiskerettigheder støttes af forvaltningen, der snarere tilpasser reglerne til fordel for de store kvote-ejere end følger de politiske hensigter, der oprindeligt var intentionen med kystfiskerordningen. I det spil taber kystfiskerne.
Kystfiskerordningen er slet ikke tilstrækkelig til at modvirke denne tendens. Lav stærkere regler, der sikrer, at fiskerettighederne forbliver i kystfiskersegmentet.
Formanden Max Christensen er helt klar af den opfattelse, at et bæredygtigt kystfiskeri sagtens kan eksistere og udvikles sideløbende med det konventionelle fiskeri, forudsat at rammerne er rigtige. Dette er desværre ikke tilfældet under det nuværende system, siger FSK formanden videre og slutter, ”Hvis der fortsat er et politisk ønske om en fremtid for kystfiskeriet i Danmark, er der efter vores opfattelse behov for en helt anderledes tilgang til dette segment, idet det nu synes tilstrækkeligt klart, at det mindre fiskeri ikke kan eksistere under den nuværende fiskeriforvaltning.”
Læs FSK vedhæftet forenings-ideoplæg – En fremtid for det skånsomme kystfiskeri.