Fiskeskipper, Reinhardt Schmidt, på den godt 11,5 meter lange trækutter L 10 Havkatten, fortæller til FiskerForum, at det kystnære fiskeri efter kulsøer i år har været godt, men udfordrende.
Fiskeriet efter kulsøer ved Thyborøn har især været en stor udfordring, på grund af dårligt vejr og ekstremt dårlige strømforhold, som har vanskeliggjort fiskeriet i perioder. Men forekomsterne af kulsøer har modsvaret dette, med rigtig gode fangsterne, i de korte øjeblikke, hvor det har været muligt at udøver fiskeriet, fortæller fiskeskipperen videre.
”Der er store omkostninger forbundet med at fiske efter kulsøer, for kystfiskerne,” siger Reinhardt Schmidt. Med et skævt grin, fortæller han at, ”det er et fiskeri, vi lidt morsomt og i dagligt tale, kalder for ”partfiskeri med sæler”. Sæler tager nemlig selv den ene halvdel af fangsten og vi må så nøjes med lidt skambidte kulsøer og ødelagte garn, blandet med nogle enkelte gode rognfyldte kulsøer, som den anden halvdel.”
Ulige vilkår
Men panderynkerne kommer tydeligt frem og stemmen ændres mærkbart, da Reinhardt Schmidt omtaler DR’s madmagasin Bitz og Frisk. Programmet, der satte et urimeligt spørgsmålstegn ved det legitime i at fange Stenbideren / kulsoen, sammen med et udsagn fra generalsekretæren fra WWF Verdensnaturfonden Gitte Seeberg, hvor hun kaldte stenbideren for en truet art og samtidig offentliggjorde at WWF ville rødliste fisken, allerede fra april måned 2014.
Fiskeren fra Thyborøn er ikke i tvivl, om det er sælernes glubske fremfærd overfor fiskernes garn eller om det er WWF’s negative omtale af kulso-fiskeriet, der har gjort størst skade på fiskeriet. ”Det har udtalelsen fra Gitte Seeberg”, siger en bestemt Reinhardt Schmidt. ”Jeg ved ikke lige hvor stor en økonomisk konsekvens, sådan en udsendelse har for os kystfiskere, der udøver kulsofiskeri, men jeg vil vurdere det til at have en endnu større effekt end de sælangreb vi har været udsat for.”
”Det er tankevækkende, at man kan bruge et offentligt medie til at vildlede hr. og fru Danmark med, omkring de få naturlige fødevare vi har til rådighed, samtidig med, at man går ind og reklamere for et andet produkt, som erstatning for kulsorognen,” siger Reinhardt Schmidt videre.
Men lidt ros skal DR.dk dog have, da de i udsendelsen konstatere, at erstatningsproduktet ikke lever op til kulsorognens kvalitet og smag, hvilket glæder den vestjyske kulsofisker.
Men samtidig undre han sig over hvordan de kan påstå, at bestanden af kulsøer er truet, uden at kende noget som helst til den. ”De havde i udsendelsen, sikkert for at give den lidt mere troværdighed, en udtalelse fra WWF Verdensnaturfonden. Hvor Generalsekretæren starter med at sige at kulsoen er en truet art, for straks efter, at ændre dette til en muligvis truet art og at WWF ville rødlistet den fra april måned,” slutter Reinhardt Schmidt.