Bent Yde Jørgensen og Pernille Semler fra Chilbal Film har med støtte fra Forsknings- & Innovationsstyrelsen samt Undervisningsministereiet, optaget denne videofilm ”Lille Hav Hvad Nu” på 56 minutter.
En debat film, der beskriver havets tilstand og gennem interveiw med fiskere, forskere og miljøfolk m.fl, ønsker at igangsætte og skabe en saglig debat om vores havområde omkring Danmark og forvaltningen af dette.
Meningerne er selvsagt delte, men Danmark er, som man ser det i filmen, omgivet af hav – i øvrigt den sidste vilde naturtype vi har tilbage. Den skal vi passe på, hvis vi da ikke skal ende med at blive den generation, sådan som professor i Marine Økologi Stiig Markager beskriver i filmen, * ”som den generation, der går over i historien, som ødelagde vores havmiljø for altid.”*
Alle er tæt på havet
Som dansker er vi alle tæt på havet. Uanset hvor i landet, vi befinder os, har vi ikke langt til kystlinjen og derfor har alle en historisk forpligtelse til at passe på vandmiljøet. Men vores viden og forståelse for havmiljøet er direkte dårlig og ikke synderlig stor.
Gennem generationer har vi brugt havet intensivt til stenfiskeri og fiskeri, skibstrafik, havdambrug, havvindmøller mm. Vi har haft den opfattelse, at vores hav var en uudtømmelig ressource og op gennem tiden har vi da også anvendt havet som skraldespand og affaldsdepot for miljøfarlige stoffer, gifte og til udledning af spildevand mm.
opfattelse – Havet var en uudtømmelig ressource
De største trusler mod havmiljøet
I dag er de største trusler for vores havmiljø, forurening med næringsstoffer fra landbruget, miljøgifte fra skibstrafik, industri og husholdning samt overfiskeri.
Der er positive tiltag på vej, men der er stadig lang vej, før vi har et godt havmiljø. Landbruget har reduceret næringsstofudledningerne, men reduktionen er sket fra et historisk højt niveau og forskerne anbefaler en fortsat begrænsning for at vi kommer i mål. Vi kan derfor hurtigt blive indhentet af klimaforandringerne, der med forventet stigende havtemperatur og nedbør, er en øget stressfaktor på havmiljøet.
Generationen der ødelagde havmiljøet
Konsekvenserne er store og kan blive uoprettelige, så vi skal handle nu. For som professor i Marine Økologi Stiig Markager fra Institut for Bioscience udtaler “ellers kan vi gå over i historien, som den generation der ødelage vores havmiljø for altid”.
Med dokumentarfilmen ”Lille Hav hvad nu?” ønsker producenterne bag, at skabe øget fokus på og formidle viden om vores havmiljø og sætte havmiljøet på dagsordenen.