En kommentar til kystfiskerformandens løftede pegefinger, fra medlem af Kystfiskerudvalget Reinhardt Schmidt.
Kystfiskeriet har lige siden FKA`en blev indført, været under konstant afvikling, selv om det blev besluttet, at der skulle være en kystfiskerordning, til sikring af netop det mindre fiskeri. Der blev lavet en ordning uden indhold, ud over nogle fisk til fordeling til dem der tilmeldte sig ordning.
Formanden nævner flere problemstillinger omkring fremtiden i kystfiskerordningen. Man skal gøre sig klart, at overordnet set har det ikke så meget med kystfiskerordningen at gøre, det han fremfører, men derimod er det en problemstilling for fiskeriet generelt, han taler om. Formanden skriver også, at man ikke skal udelukke nogen på forhånd. Det burde der ikke være noget problem i, da det bliver praktiseret dagligt overalt, også i den nuværende ordning, her kan nævnes feks. at blandt andet fartøjer maximalt må være 17 meter.
Nu er der noget, som formanden ikke har brugt tid på at fortælle politiker og andre om, det er at den nuværende ordning udelukker på forhånd mange fra at deltage i kystfiskerordningen og ligeså, at mange har fravalgt ordningen, fordi den ikke bidrager med noget som helst til deres virksomhed. Jeg har derimod ofte hørt formanden sige, at ordningen er velfungerende, ja måske for ham – da han muligvis er en af de store modtager af fisk fra ordningen, dem er der en håndfuld af og det er da klart, at de syntes at ordningen fungerer fint for dem vel at mærke. Men hvad med dem som kystfiskerordningen egentligt reelt var tiltænkt, de vælger så at forlade erhvervet, og som formanden så skriver vil deres kvoter blive solgt til de store enheder. Denne proces er løbende og vil forsætte indtil alt mindre fiskeri, som har FKA rettigheder, er afviklet.
Politikerne må nu gøre op med sig selv, om de vil have et kystnært fiskeri i fremtiden, til gavn for lokalsamfundet i yderområderne. Såfremt man ønsker at bevare det kystnære fiskeri, kræves det at der skabes et segment for kystfiskerne, et segment hvor kystfiskerne får deres egen regulering, både hvad angår regler og andre tiltag til gavn for alle der er i segmentet.
Har kystfiskerriet egentligt en berettigelse i nutidens Danmark, dette spørgsmål kan jo så også stilles til mange andre former for fiskeri, nogen mener at det er et muserums fiskeri, der ikke er fuldt med udviklingen. Man kan jo også med stor bekymring se på det større fiskeri, der er fulgt med den såkaldte udvikling, og stille sig det spørgsmål, hvad sker der med de fiskerirettigheder der har været tilknyttet lokalsamfundet, og som har været en del af eksistens grundlaget for netop lokalsamfundet.
Det er ikke et spørgsmål om enten eller, det er derimod et spørgsmål om både og vi kan udmærket have et havgående fiskeri og et kystfiskeri samtidig. Har man sikret kystfiskeriet fremadrettet vil dette bidrage med liv på havne og landing steder dagligt, ligeså vil det have en uvurderligt positiv effekt hvad angår turisme, desuden vil samfundets borger også have mulighed for at tilkøbe sig dagfanget fisk af høj kvalitet. Ti sidst og ikke mindst så er det en kulturarv man er ved at afvikle, vel at mærke en kulturarv som positiv bidrager til lokalsamfundet i yderområder.