Bag det store stenrevs-projekt ved Als, står DTU Aqua i samarbejde med DCE, Århus Universitet samt foreningen Als Stenrev. Her vil man undersøge hvorledes de nye rev, med mere end 2.600 m3 ral-sten, får af betydning for forekomsten og tiltrækningen af fisk som sild og torsk samt Danmarks lille hvalart Marsvinet.
Revene placeres på mellem seks og syv meters vand udenfor Dybbøl Mølle og Sønderskoven i Sønderborg Bugt, og her vil man i forbindelse med forskningsprojektet, undersøg udviklingen for havmiljøet. Siden 2010 har større kampesten været forbudt at indvinde fra vores farvande, hvorimod mindre ral-sten på mellem 8 og 30 cm, fortsat må indvindes.
I en kommentar til projektet, siger seniorforsker Joh C. Svendsen fra DTU Aqua, »Man har anerkendt, at kampesten skal beskyttes, men mindre sten ikke er beskyttet i samme grad, og derfor vil man gerne kende effekten af stenrev med mindre sten,« siger Seniorforskeren som er projektleder for det toårige forskningsprojekt, »Betydningen af rev-habitater for fisk, marsvin og fiskeriforvaltning«.
Placeres på havets bund
De 2600 m3 placeres på havets bund i optil 2,5 meters højde, forklarer biolog Bo Mammen Kruse, der fortæller, at man undersøger ialt seks områder omkring Sønderborg Bugt. De to nyanlagte rev samt to naturlige ral-rev i samme område og to områder med sandbund. Her har forskerne foretaget løbende videooptagelser og meningen er at når de nye rev er anlagt fortsætter optagelserne, til senere sammenligning.
Jon C. Svendsen fra DTU Aqua kan allerede nu konstatere, at man på optagelserne allerede nu kan se tydelig forskel på antallet af torsk på de naturlige stenrev og over til området med ren sandbund. Forventningerne til de nye stenrev er selvsagt store på den baggrund og det bliver ifølge forskerne spændende at følge og se hvilken betydning anlæggelsen af de nye stenrev får, for biologien dybt nede i havbunden, når stenrevene etableres og om »biologien« formår at flytte med ovenpå stenene.
»Området ved Als er udpeget som et Natura 2000-område, hvor man er forpligtet til at beskytte bestanden af marsvin. Så det er interessant at observerer hvorledes marsvinene bruger området før og efter, revene er blevet anlagt.«
Forskningsprojektet er finansieret af Udenrigsministeriet (Fiskeristyrelsen) og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond, som har støttet det med i alt 3,8 millioner kr.
Se video om DTU Aquas undersøgelser inden udlægning af ral-stenen ved Als (4:44 min.)