Foreningen af bierhvervsfiskere og MAF fiskere havde også flere andre presserede emner oppe at vende på generalforsamlingen, efter formand Henrik Bechs beretning for 2012.
Men ellers fortæller foreningens kasserer Tonny Pedersen, at mødet var godt besøgt på Nordjysk Kystfiskerforening generalforsamling. En forening der i dag tæller ca. 50 medlemmer og som sammen med Lolland Falster Kystfiskerforening, er placeret lige under Danmarks Fiskeriforening.
Sælg fisken direkte
På generalforsamlingen blev det nye tiltag med HavFriskFisk.dk gennemgået. På den baggrund var der hurtigt flere der meldte sig til ordningen med det samme, bla. fra Lønstrup og Løkken samt èn enkelt, der lige skulle vende det natten over. Alle tog positivt imod muligheden for at melde sig gratis ind i HavFriskFisk.dk, med de fordele det nu giver og de muligheder man får for at reklamere for egen båd og forretning. Hvor man får kontakt med de folk der søger deres indkøb via pc, ipad eller smartphone, for at få besked om hvilke fisk samt hvor og hvornår den næste kutter lægger til med HavFriske Fisk. Folk der søger en ekstra oplevelse i forbindelse med deres indkøb. Folk der ønsker friske og sprællevende fisk, som langes over rællingen med en god historie fra fiskeren selv, om vind og vejr samt fiskeriet i øvrigt.
Skyd sælerne
Problematikken omkring de grådige og sultne sæler i de indre danske farvande, kunne sætte sindene i bevægelse. En fisker kunne berette om en fisketur, hvor han havde sat en længde garn efter kulsøer. Et fiskeri der netop i disse dage er aktuelt og hvor prisen på rognen er forholdsvis høj. Det var dog et trist syn og en grim samt dyr oplevelse da en hel længde garn, kun indeholdt haleløse og opsprættede kulsøer, alle uden rogn. En dilikatesse som sælerne åbenbart, sammen mange danskere, også syntes smager godt. Det var selvsagt en noget slukøret og rigtig gal fisker, der efterfølgende kunne røgte sine garn og pille skrogene ud af garnene. Ingen på generalforsamlingen havde, efter denne beretning, noget imod hvis jagten på sæler blev genindført, så fiskerne fremadrettet kunne få et anstændig og rimeligt udbytte af deres anstrengelser.
hvor bliver fisken af
Undersøgelsen om hvor fisken bliver af, der i øjeblikket undersøges af DTU Aqua og Danmarks fiskeriforening, fik ligeledes mange kommentarer med på vejen. Blandt andet undrede flere sig højlydt over, at vi kan bruge millioner på at sende forskerhold, som Galathea ekspeditionen ud i verden, for at undersøge forholdene der, uden vi til fulde kender vores egne indre farvande til bunds. Der er heller ikke mangel på vandmiljøplaner og øget udgifter til spildevandsrensninger samt skærpet kontrol med landbruget og deres udledninger. Men lige lidt hjælper det, fisken brillerer fortsat med sit fravær.
Oplevelser som flere kunne bidrage med. Tonny Pedersen blandt andet, der siden 1969 har fisket langs den jyske østkyst fra Djursland i syd til Grenen i nord, og oplevet fiskeriet blive ringere og ringere år for år. Med en ildelugtende og mudret havbund lige udenfor kysten, til et fravær at det hvide sand og hvide muslinger, som tidligere kunne ses, selv ude på fem favne vand. Et fiskeri der efter fladfisk i dette område, fuldstændigt er gået i stå. Selv ved Grenen, hvor man kan opleve at fladfiskene, på 35 – 40 favne vand, nærmest står i kø for at blive fanget. Til fiskeriet kystnært på 3 – 5 favne vand, hvor man i dag knapt kan fange en spandfuld fladfisk.
Forventninger til resultatet af undersøgelsen om de kystnære fisk fravær, er store og skyldes måske ikke alene landbrugets forurening og udledninger, eller de private husholdningers udledning af kvælstof m.m., men måske noget helt andet, som vi i dag ikke har kendskab til.